Председник Републике Хрватске Зоран Милановић изјавио је у четвртак, коментаришући најаву премијера Андреја Пленковића да ће га Влада од сада бојкотовати у сваком смислу, да му је част што га таква екипа бојкотује.

- Нажалост, дошло је до тога да сам их морао назвати бандом, што и јесу и за то су и осуђени - рекао је Милановић новинарима након обиласка изложби у галерији Кловићеви двори.

- Свести генерале на пудлице, то могу само УДБА, ХДЗ и Пленковић - утврдио је Милановић

Говорећи о роковима за доношење Изборног закона у БиХ, Милановић каже како је питао Пленковића зашто не иду заједно у Мостар.

- Ако је његов утицај у Бруxелесу огроман, како га није искористио за помоћ Хрватима у БиХ. Ако свој утицај не користиш за то, ти си хрватски издајник. Ако га немаш, онда си лажов. Он сад има образа рећи да сам ја увредио Бошњаке изјавом о сапуну и парфему. Оно, неко ти се мота око куће, па око димњака, па ти уђе у собу и легне са женом. онда га мораш разбити, рекао је председник Хрватске.

Фото: Танјуг/АП

 

'Распудић је растурио Пленковића'

Потом је опет оплео по Пленковићу:

- То је човек који неће презати ни од чега да другога облати, да каже неистину јер му је парола ‘ја волим себе и само себе’, цела политика му је таква. Он је имао потребу нагласити да сам ја штеточина. Мене то сврби, јер ја не желим бити штеточина. Хајдемо мало поделити тај терет. Пленковић је појео хемијску док је разговарао с Распудићем који га је "растурио" -  рекао је Милановић додајући да му се "фућка за то какав му је рејтинг у Бруxелесу".

Милановић је рекао и како се Босном баве “безвезњаци” из бриселске дипломатије који стављају квачице и које не занима вреедност него јесу ли испунили своје задатке, пише Н1.

- Таквих сам се безвезњака нагледао. Стало ми је и морам закључити да се налазимо у опасној ситуацији. Хрватском се баве потпуни безвезњаци уз асистенцију хрватских издајника, сматра Милановић.

Такође је рекао:

- Никада већа група пробисвета и лопова није водила ову земљу. - навео је Милановић

Председник  Хрватске се потом вратио на тему Хрвата у БиХ:

- Изборни рокови ће Хрвате у БиХ скратити за главу, а то је Пленковићев допринос.

Фото: Танјуг

 

'У Јасеновац ни са ким из Владе'

На питање о комеморацији у Јасеновцу, каже да иде са својим сарадницима као председник Републике Хрватске, али и да ће отићи у Јасеновац и са Јеврејима, на позив Огњена Крауса. Додао је да ће тамо бити и људи с којима не жели бити у друштву. На питање ко су ти људи, рекао је:

- Ни са ким из Владе… ни са овима као што је ускрсни Зекановић.

Упитан како ће изгледати седнице ВНС, Милановић каже како се оне морају одржавати једном годишње.

- Интересантно је да већ 4 месеца у тој тешкој, за Хрватску бескрајно опасној ситуацији, Хрватска нема амбасадора у НАТО, пардон, војног представника. То је ранг генерала, то је био Предраг Стјепановић којег ова ништарија од министра није хтела нигде распоредити и спичити га у мировину. Отворио сам место у својом кабинету да не буде хуљски, удбашки, протеран у пензију. … Ја представљам војску, не ХДЗ. То су људи који уништавају Хрвате у БиХ. Какве год везе неко имао са БиХ, то је хрватски интерес, то су стотине километара границе и то нам долазе неки немачки амбасадори решавати и ако им неки Додик, Човић или неко стоје на путу, они ће их згазити јер им стоје на путу -  рекао је и додао:

Фото: Профимедиа

 

- Ја не радим приватни посао, не идем у Мостар ни у Ливно, одакле су дошли моји преци, да бих се напио ракије и накркао прасетине и јањетине. Идем јер је то моја дужност - рекао је Милановић.

- Дошло је писмо генералских легенди, већ су се ниски облици живота нашли да их попљују - рекао је Милановић о иницијативи за помиловање Јосипа Перковића и Зденка Мустача.

(Јутарњи лист)