Најважнији услов за ближу сарадњу јесте јака швајцарска војска.

Председник Либералне странке ФДП Тијери Буркарт недавно је позвао на прекид политике која од Швајцарске прави јежа. Његов слоган није чланство у НАТО-у, већ фокусирање на војну интероперабилност, слично ономе што су урадиле Финска и Шведска.

Према истраживањима јавног мњења након руске инвазије на Украјину, 56 одсто Швајцараца сматра да је неопходно успоставити ближе везе са НАТО-ом.

Швајцарска тренутно сарађује са НАТО-ом кроз Партнерство за мир и учествује у мисији НАТО КФОР на Косову. Такође, од 2004. године у швајцарску војску су уведени различити стандарди НАТО-а, укључујући структуре и војне ознаке, објашњава Neue Burcher Zeitung.

Према швајцарској пракси војне неутралности, тренутно је чланство у НАТО-у апсолутно искључено, али у случају војног напада на Швајцарску то престаје да важи. Свакако да би у овој ситуацији НАТО свакако морао на неки начин да се укључи у сукоб, а швајцарска војска би сарађивала са својим суседима.

Међутим, приближавање НАТО-у значи и да суседне земље могу да рачунају на Швајцарску, а ова држава је повећала војни буџет на седам милијарди швајцарских франака.

(Klix.ba/b92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".