Чак 50 одсто Аустријанаца је мишљења да Нехамер није дорастао функцији шефа аустријске владе.

Тако је 24 одсто рекло да у сваком случају није дорастао тој функцији, а 26 процената да "више није дорастао него што јесте".

На другој страни свега 38 одсто је уверено да Нехамер није довољно квалификован за функцију канцелара.

Када је реч о гласачима ОВП 90 одсто стоји иза свог канцелара, а и 61 одсто бирача Зелених, који су коалициони партнер у влади.

Фото: ЕПА

 

 

Међутим, то је само једна трећина гласачког тела, пошто у опозицији огромна већина сматра да Нехамер није добар канцелар.

Према писању дневника "Естерајх" због лоших резултата у истраживању јавног мњења, према којем ОВП прети још пре лета пад на трећу позицију на политичкој цени Аустрије расте негодовање у странци.

Наиме, истраживања показују да би још пре лета ОВП могла пасти на испод 20 одсто подршке, чиме би је претекла Слободарска странка (ФПО).

Канцелар Нехамер суочен је са бројним проблемима које, чини се, не може да реши.

Тако је последњих дана критикован, уз своју супругу, због двојице пијаних припадника његовог обезбеђења из специјалне јединице полиције "Кобра", који су у алкохолисаном стању оштетили службеним аутомобилом паркирана возила.

Такође не успева да стави под контролу поскупљење свих производа у земљи.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Три недеље пред скупштину ОВП, због свега тога, унутар странке, појавиле су се гласине, које указују на то да Нехамер неће дуго остати на челу странке и владе.

Лист, позивајући се на неименоване инсајдере, преноси да је Нехамер фрустриран због медијских напада у вези пијаних "Кобри", и да је најавио да неће наставити ако се наставе напади на његову породицу и његов приватни живот.

Уколико би Нехамер "бацио рукавице" и одлучи да се повиче ОВП би се нашла у великом проблему јер не би имала више никакву замену за лидера странке.

Једини озбиљнији кандидат, гувернер покрајине Форарлберг Маркус Валнер, нашао се, због малверзација под нападима тако да се за пар дана очекује његова оставка.

Други озбиљнији кандидат, који би могао поправити углед ОВП, није ни на видику.

У таквој ситуацији високи функционери ОВП прижељкују повратак Себастијана Курца.

Због тога ће бити занимљива скупштина ОВП заказана за 14. мај, када је Курц, који је од повлачења из политике био недоступан и политичким пријатељима, најавио свој долазак и чак говор.

У ОВП, како преноси лист, бројни одбори већ најављују вишеминутни аплауз за некадашњег лидера, уз сигнал његовог "васкрсења".

Уколико би Нехамер одлучио да се повуче, он би већ у јуну могао најавити своју оставку, те би одлука о превременим изборима могла бити донета још пре летње паузе у парламенту.

Фото:Танјуг/Зоран Мирковић

 

 

Тада би Курц могао да се врати као носилац листе, и током лета би водио предизборну кампању за повратак на чело владе.

Да ли Курц тренутно може победити изборе против Социјалдемократске партије (СПО) и ФПО, које стално јачају, о томе не постоји јединствен став.

Курц, који је отишао са политичке сцене након покретања истраге због корупције против њега и више његових сарадника, могао би се вратити у политику пошто до сада није пронађен нити један доказ, па ни нема оптужнице.

Иначе, Курц је у више наврата говорио да ни не помишља на повратак у политику, али би се то могло променити ако би га позвале "сиве еминенције" у странци, који су му већ једном дале одвезане руке за великосежне промене у партији.

(Блиц)