Лево оријентисане опозиционе странке затражиле су да се иста пажња посвети и жртвама Јасеновца и антифашизму, а десница тврди да се у Блајбургу није славио фашизам и нацизам већ да је то била комеморација жртвама.

Аустријска влада је забранила одржавање комеморације у Блајбургу, због масовних истицања усташких симбола који су обележје Хрватских одбрамбених снага (ХОС).

У последњих неколико година, тема Блајбурга и окупљања интензивно су праћена у Аустрији, Хрватској, али и остатку Европе, јер су све гласнији постајали они који сматрају да се под маском комеморације заправо крије неофашистички скуп.

Последња комеморација у Бајбургу је одржана 2019., а годину раније, 2018., на скупу је присуствовао и председник хрватског парламента, као и три министра из владе.

Тадашњи аустријски политичари и струњаци оценили су да је комеморација у Блајбургу "злоупотреба сећања" и "највећи фашистички скуп у Европи".

Управо те 2018. године је након блајбуршког скупа аустријска полиција ухапсила седам особа и поднела девет пријава због кршења закона ове земље који забрањује величање фашизма.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Посланик опозиционе Социјалдемократске странке (СДП) Пеђа Грбин истакао је да сматра да треба укинути покровитељско хрватског сабора над комеморацијом за Блајбург.

- То је све што имам да кажем на ту тему, али волео бих да чујем од председника сабора (Гордана Јандроковића) и председника владе шта раде на комеморацији Јасеновца која би требало да се одржи кроз две седмице. То је у другом плану, а за ову земљу је важно барем онолико колико се простора даје комеморацији за Блајбург - рекао је Грбин, пренео је хрватски портал Индеx.

Посланик опозиционог Моста Никола Грмоја је рекао да комеморација у Блајбургу није забрањена и да ће бити служена света миса.

- Свако има право да комеморира своје жртве, а знамо шта се догађало на Крижном путу. Став Моста је јасан - отклон од свих тоталитаризама, и комунизма, и фашизма и нацизма, али и право Хрвата да комеморирају своје жртве настрадале на Крижном путу - рекао је Грмоја.

Упитан за појављивање усташких обележја на ранијим комеморацијама на Блајбургу Грмоја сматра да је организатор у обавези да створи услове за окупљање, а не оно што Аустрија тврди да јесте.

Сматра и да би хрватска влада требало да пише Аустрији и објасни то.

Сандра Бенчић (Зелено-леви блок) сматра да је Аустрија препознала да се не ради о комеморацији, него о скупу на којем врло често доминирају фашистичка, односно усташка обележја у хрватском случају.

- То је њима неприхватљиво, а требало би да буде неприхватљиво и Хрватској. Наравно да породице жртава имају право и треба да им се омогући да одрже комеморацију за оне који су изгубили живот у Блајбургу -  рекла је она.

Међутим, поручила је Бенчић, ако такви скупови попримају фашистичка обележја и ако се тамо велича непријатељска војска, јер је Хрватска заснована на антифашизму, онда заиста треба променити начин на који се то обележава.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".