Како су навели аустријски медији, сумња се да је ова банда илегално зарадила више од 3, 5 милиона евра, а за своје "прљаве послове" користили су људе из источне Европе.

- Они су доводили у Аустрију стране држављане, обећавајући им стан, храну и посао. Њихов "посао" састојао се у томе да на лажна имена узимају скупоцене аутомобиле на лизинг и предају их члановима банде. Потом су те аутомобиле продавали трећи лицима по мало повољнијим ценама и тако згрнули милионе - наводе аустријски медији како је функционисала "Соко ролекс" банда, која је добила име по томе што су њени чалови, између осталог, преваром стечен новац улагали у куповину "ролекс" сатова.

- Чланови ове банде су на својим профилима на друштвеним мрежама често објављивали фотографије на којима су поред луксузних аутомобила марке "ауди". "мерцедес", "порше", "ренџ ровер". Увек су у први план истицали и сатове на руци - наводе извори и додају да су на друштвеним мрежама често објављивали како уживају у луксузу.

Фото: Профимедиа/Депоситпхотос

 

За цео случај сазнало се у новембру 2020, када је једна аустријска фирма пријавила полицији поједине неправилности у уговорима, а затим се открило да дешавање има криминалну позадину. Припадници криминалне организације од тада су били "на оку" полиције.

- Људи за лажним исправама узимали су аутомобиле на лизинг, наводно, за рођаке. Затим би се појавили и узели жељени аутомобил, који би након неколико дана приватно продали лицима у Немачкој по повољнијим ценама. Сваки од ових аутомобила вредео је од 30.000 евра па навише - навели су из оштећене компаније за аустрисјке медије.

Поред овога, организована банда преузимала је фирме које више нису биле у функцији, али су имале свој матични број.

- Након што би преузели фирму, њихови директори би постајали, поново, непостојеће личносто који би у име своје фимре куповали аутомобиле од оштећене компаније - пишу медији.

Истрага је покренута против 43 особе, међу којима има највише Срба, страости између 20 и 80 година. Група је успела да изнајми аутомобиле чак 71 пут, а поред овога приписује им се још 11 кривичних дела.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".