Упркос његовој слави која потиче из библијских прича, мало тога се стварно зна о Јуди. Његова прича је толико нејасна да иако многи научници верују да је постојао, неки стручњаци сматрају да је Јуда измишљен лик.

 - Нико није успео да пронађе ниједан извор о Јуди независно од препричаваних новозаветних наратива, због чега угледни мислиоци сумњају у постојањењега као историјске личности - написала је Сузан Губар, професорка на Универзитету Индијана, у својој књизи "Јуда".

Фото: Википедија

 

Шта нам Библија каже о Јуди?

О Јуди сазнајемо из Библије из Јеванђеља по Марку, Матеју, Луки и Јовану, као и из Дела апостолских.

У библијским причама не пише где и када је Јуда рођен, али на различите начине се описује његова смрт. Из Библије сазнајемо да је Јуда био Исусов ученик и да га је издао за, како пише у Јеванђељу по Матеју, чувених 30 сребрњака. Затим следи једна од најпознатијих прича - она о Јудином пољупцу - којим је издао Исуса.

Исус је затим одведен пред јеврејског првосвештеника Кајафу, а даље пред Понтија Пилата, римског намесника Јудеје. Уследило је суђење на којем је Христ осуђен на смрт распећем.

У недавно преведеном, 1.200 година старом тексту на коптском језику, стоји да је Јуда користио пољубац јер је Исус имао способност да промени свој изглед. Четири јеванђеља, с друге стране, не покушавају да објасне зашто је Јуда на Исуса указао пољупцем.

Фото: архива Новости

 

Сва јеванђеља указују на то да је Исус знао да ће га издати неко ко му је близак. У Јеванђељу по Јовану пише да се током вечере са ученицима, која је касније постала Последња, Исус суочио са Јудом рекавши му:

- Оно што ћеш учинити, учини брзо.

Јеванђеља по Луки и Јовану објашњавају да је с времена на време у Јуду "улазио" Сатана, што је можда утицао на његову одлуку да изда Христа.

Јован га у свом Јеванђељу описује као неповерљиву особу. Сматра се да је Јуда био благајник Исуса и његових дванаест ученика. Он је носио торбу с новцем из које је понекад крао. 

Како је Јуда умро?

Библија нуди на два различита описује Јудину смрт.
Јеванђеље по Матеју каже да се Јуда покајао и отишао код првосвештеника да врати 30 сребрењака.

- Згрешио сам, јер сам издао невину крв - рекао је Јуда према Јеванђељу.

Потом је уследило ово:

- Шта то нама значи? -  одговорили су му првосвештеници:

- То је твоја одговорност.

Јуда је затим бацио новац на под храма и отишао да се обеси.

За 30 сребрењака је купљено земљиште које је постало гробље за странце, место које се зове Поље крви.

Дела апостолска на драматичнији начин описују Јудин крај. У њима пише да за 30 сребрењака купио поље на ком је умро несрећном смрћу.

 Уз плату коју је примио за своје злобе, Јуда је купио њиву; ту је пао наглавачке, његово тело се распрснуло и сва су му се црева излила. Сви су у Јерусалиму чули за то, па су ту њиву на свом језику назвали Акелдама, тј. Поље крви. 

Као замену за Јуду Искариотског , апостоли су изабрали Матију, такође ученика из времена Христовог послања.

Фото: Википедија

 

Јеванђеље по Јуди

Национална географија је 2006. године објавила "Јудино јеванђеље", текст из касног трећег века који приказје Јуду у нешто другачијем светлу, у односу на библијске приче.

Ово дело научници називају "апокрифним", што значи да никада није био укључено у Библију. Бројни апокрифни текстови који говоре о животу и делима Исуса писани су широм античког света.

Као и неки други древни текстови, Јеванђеље по Јуди је написано на коптском - језику који се говорио у Египту у освит хришћанства. Текст је превео тим научника Националне географије, а превод каже да је Исус тражио од Јуде да га изда. Јеванђеље говори да је Христ планирао след догађаја који су га водили у смрт.

Занимљивости о Јуди

- Његово презиме вероватно говори одакле је. Реч "Искариот" можда звучи чудно, међутим истраживачи сматрају да то име значи "човек из Кериота", града у Јудеји.

- Он је био задужен за финансије. Неколико пасуса у јеванђељима алудира на чињеницу да је Јуда био задужен за новац ученика, што имплицира заједничку торбу коју је група користила да покрије своје трошкове.

- Остали ученици нису сумњали у њега. Вреди напоменути да када је Исус на Тајној вечери објавио да ће га један од апостола издати, сви су били изненађени. У ствари, сваки од њих је питао Исуса: "Јесам ли ја тај?".

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".