Страсна или Страдална недеља је период који пада између Цветне недеље и Ускрса. То је период обележен догађајима који су претходили Христовим мукама, као и суђење и распеће.

Историчари и научници специјализовани за изучавање Библије, истраживали су преживеле записе како би утврдили тачно време и места ових важних догађаја у хришћанској историји. Коначни одговори тек треба да буду пронађени.

Где се склонио, где је издат?

Након нереда које је изазвао у јерусалимском Храму у време обележавања пасхе, Исус Христ се склонио у Гестимански врт у подножју Маслинове горе где је са својим ученицима одржао Последњу вечеру током које је уставновљена евхаристија.

Место на које се Исус склонио, како каже Библија, је високом јеврејском свештенику Кајафи - за 30 сребрњака - одао Јуда Искариотски. војници нису знали који од окупљених мушкараца је Исус. Тада је Јуда пришао Христу и пољубио га.

Поједини историчари тврде да је Кајафа вероватно желео Исуса да осуди у тајности како одређени чланови савета, попут фарисеја, не би устали у његову одбрану

Фото: Википедија

 

Међутим, многи научници тврде да у то време без пуне подршке Синедриона, јеврејског политичког и судског већа, првосвештеник није имао моћ да осуди човека на смрт. Због тога је Христ предат римским властима и изведен пред Понтија Пилата.

Пред Кајафом је тада био изазов: требало је да изнесе оптужбу која би оправдала предложену смртну казну.

Током испитивања, Кајафа је упитао Исуса:

- Јеси ли ти Месија? - према Јеванђељу по Марку, Исус је одговорио:

- Јесам -  а затим цитирао део из Књиге пророка Данила:

- Виђећете Сина човечијег како сједи с десне стране Силнога и долази с облацима небеским.

Тим речима је Исус дао Кајафи савршен изговор да уплете Римљане. Иако је Исус само цитирао Свето писмо, првосвештеник је знао да би речи као што су "моћ" и "долазак са небеским облацима" имале сасвим другачије значење за Римљане.

Дани или недеље?

Тешко је тачно одредити датум када је одржано суђење којим је председавао Пилат. У свом Јеванђељу Марко о томе пише одмах након Кајафиног саслушања: "... чим је било јутро ... свезали су Исуса, одвели га и предали Пилату", који га је потом саслушао.

Поједини древни писци, укључујући и Марка, често су описивали догађаје један за другим како би одржали наратив. Идеја да се догађаји одигравају за само неколико дана, односно у трајању од једне недеље, учинила је да се хришћани ту седмицу назову Страсном или Страдалом. Међутим, научници сматрају да је стварним догађајима требало много више да се одиграју.

Фото: profimedia

 

Где му је суђено?

Судија је био највише рангирана особа у граду. Пилат је дошао у Јерусалим током пасхе, са циљем да потисне сваки облик насилног протеста локалног становништва. Његово присуство је налагало да ће надгледати поступак.

Јеванђеља по Матеју, Луки и Јовану описују суђење као блиско повезано са Иус Цивиле — римским законом.

Главни тужиоци који су износили доказе били су високи јеврејски свештеници (делаторес у римској пракси). Када је утврђено да доказа нема довољно, судија је сам морао да испита оптуженог.

У Јеванђељу по Јовану наводи се да је између Пилата и Исуса дошло до учене расправе. Оптужени је на његова питања давао неодређене одговоре, што је навело Пилата да јасно каже:

- Не налазим никакве оптужбе против њега.

И у Матејевим и Јовановим извештајима, стоји да се суђење одвија пред великом групом људи која инсистира на Исусовом погубљењу, упркос Пилатовим речима.

Сасвим је могуће да је Марков сажетак саслушања Пилатовог саслушања, био најближи стварним догађајима. У Марковом приказу, Исус је изведен пред Пилата који га је упитао: 

- Јеси ли ти краљ јеврејски? -  на шта је Исус одговорио:

- Ти кажеш.  (Марко 15:2).

Пилат га после овога више испитивао.

Свако ко би се представљао као "краљ Јевреја" био је побуњеник против Рима, а они су били осуђивани на само једну казну - смрт распећем.

Фото: Профимедиа

 

Где му је суђено?

Место на ком се одиграло суђење је такође непознато. Јеванђеље каже да се догодило у "Пилатовом седишту", што се односи на седиште гувернера провинције.

Дакле постоје два могућа локалитета. Један је стара Иродова палата, велики комплекс у југозападном делу граду. Други је тврђава Антонија, која се налази поред комплекса храма, у коју је био смештен главни римски гарнизон.

Иродова палата би била свакако удобнија и погоднија за римског префекта, али с обзиром да је Пилат дошао у Јерусалим да сузбије потенцијалну побуну, могуће је да је боравио у тврђави.

Тумаче Библије је на тај закључак навео о извор који каже да је апостол Павле, када је био ухапшен, одведен у "касарне". Већина научника се сложила да се радило о тврђави Антонија.

Коначно, Јеванђеља наводе да су у ту били и други "побуњеници". Њихово присуство сугерише да је локација била затвор, што опет наводи на закључак да је у питању била Антонија.

Где је страдао?

Док се научници слажу око имена места на ком је разапет Исус, Голгота, око тачне локације овог светог места такође се воде расправе, јер је већи део Јерусалима уништила римска војска након велике јеврејске побуне 135. године нове ере.

Упркос томе што нису у могућности да одреде тачне историјске локације, хришћански ходочасници посећују ова места сваке године да би обележили догађаје који су довели до Страдања.

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".