Према наводима израелских медија, Палестинци су покушали да спрече долазак јеврејских посетилаца на Храмову гору, најсветије место за јеврејски народ. Из тог разлога је полиција интервенисала како би одблокирала пут.

Палестинци су узвратили каменицама према полицији и аутобусима са јеврејским посетиоцима, уз повике "бог је највећи". Према тврдњи полиције, локално становништво је гомилало каменице унутар комплекса Ал Аксе, што је органе реда подстакло на упад у светилиште.

Деветорица изгредника је ухапшено, а њих 17 је затражило медицинску помоћ. Израелска страна наводи да је међу повређенима и 13-годишња девојчица.

Како преноси Ал Арабија, радикални јеврејски кругови су позивали посетиоце да донесу животиње како би их жртвовали за празник Пасху, нудећи новчане награде за оне који то учине.

Ипак, локално становништво је позвало све муслимане да спрече било какво жртвовање на Храмовој гори. У том спречавању учествовале су и снаге безбедности чиме је спречена додатна ескалација насиља.


Први сукоби на овом месту избили су у петак након што је полиција саопштила да су Палестинци бацили камење на Западни зид, суседно јеврејско свето место. Полиција је интервенисала и сукобила се са десетинама Палестинаца убрзо након јутарње молитве.
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".