Prema navodima izraelskih medija, Palestinci su pokušali da spreče dolazak jevrejskih posetilaca na Hramovu goru, najsvetije mesto za jevrejski narod. Iz tog razloga je policija intervenisala kako bi odblokirala put.

Palestinci su uzvratili kamenicama prema policiji i autobusima sa jevrejskim posetiocima, uz povike "bog je najveći". Prema tvrdnji policije, lokalno stanovništvo je gomilalo kamenice unutar kompleksa Al Akse, što je organe reda podstaklo na upad u svetilište.

Devetorica izgrednika je uhapšeno, a njih 17 je zatražilo medicinsku pomoć. Izraelska strana navodi da je među povređenima i 13-godišnja devojčica.

Kako prenosi Al Arabija, radikalni jevrejski krugovi su pozivali posetioce da donesu životinje kako bi ih žrtvovali za praznik Pashu, nudeći novčane nagrade za one koji to učine.

Ipak, lokalno stanovništvo je pozvalo sve muslimane da spreče bilo kakvo žrtvovanje na Hramovoj gori. U tom sprečavanju učestvovale su i snage bezbednosti čime je sprečena dodatna eskalacija nasilja.


Prvi sukobi na ovom mestu izbili su u petak nakon što je policija saopštila da su Palestinci bacili kamenje na Zapadni zid, susedno jevrejsko sveto mesto. Policija je intervenisala i sukobila se sa desetinama Palestinaca ubrzo nakon jutarnje molitve.
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".