Израелске одбрамбене снаге објавиле су у четвртак затварање прелаза са Западном обалом и појасом Газе за први дан празника Пасхе.

Затварање почиње у петак у 16 часова и остаје на снази до суботе после поноћи. Пасха почиње у петак увече и завршава се недељу дана касније.


Званичници безбедносних снага састаће се у суботу увече да одлуче да ли да продуже затварање за цео јеврејски фестивал.

Изузеци ће бити предвиђени за случајеве хуманитарне природе. За свакога ко буде напуштао спорне територије ће бити потребно одобрење Министарства одбране за везу са Палестинцима.


Оваква затварања су стандардна пракса током фестивала и празника. Војска каже да су они превентивна мера против напада у периодима повећане напетости. Али током празника Пурима у марту, војска је прескочила уобичајено затварање први пут у пет година.


Од тада су, међутим, снаге безбедности појачале активности пошто је 14 људи убијено у серији терористичких напада које су извели Палестинци.


ИДФ је извео опсежне рације на Западној обали као одговор на нападе, а бројни Палестинци су убијени у сукобима са израелским снагама.


Затварање ће почети након молитве у петак поподне за муслимански свети месец Рамазан, када се очекује да ће велики број Палестинаца са Западне обале служити на Храмској гори у Старом граду у Јерусалиму.

У складу са препорукама Министарства одбране, присуство ће бити ограничено за жене, децу и мушкарце старије од 50 година.

Храмовна гора на којој се налази џамија Ал-Акса, треће је највеће исламско светилиште, често је жариште израелско-палестинских тензија кроз историју.


Раније у четвртак, лидери Хамаса у Гази упозорили су на „ционистичке претње“ брду храма и заједно са другим терористичким фракцијама у приобалној енклави објавили су јединствени позив на ескалацију против Израела.


ИДФ је такође у четвртак саопштио да ће се гранични прелаз на северној Западној обали — који је затворен због недавних напада терориста из тог подручја — поново отворити у суботу, до коначног одобрења.


 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".