Izraelske odbrambene snage objavile su u četvrtak zatvaranje prelaza sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze za prvi dan praznika Pashe.

Zatvaranje počinje u petak u 16 časova i ostaje na snazi do subote posle ponoći. Pasha počinje u petak uveče i završava se nedelju dana kasnije.


Zvaničnici bezbednosnih snaga sastaće se u subotu uveče da odluče da li da produže zatvaranje za ceo jevrejski festival.

Izuzeci će biti predviđeni za slučajeve humanitarne prirode. Za svakoga ko bude napuštao sporne teritorije će biti potrebno odobrenje Ministarstva odbrane za vezu sa Palestincima.


Ovakva zatvaranja su standardna praksa tokom festivala i praznika. Vojska kaže da su oni preventivna mera protiv napada u periodima povećane napetosti. Ali tokom praznika Purima u martu, vojska je preskočila uobičajeno zatvaranje prvi put u pet godina.


Od tada su, međutim, snage bezbednosti pojačale aktivnosti pošto je 14 ljudi ubijeno u seriji terorističkih napada koje su izveli Palestinci.


IDF je izveo opsežne racije na Zapadnoj obali kao odgovor na napade, a brojni Palestinci su ubijeni u sukobima sa izraelskim snagama.


Zatvaranje će početi nakon molitve u petak popodne za muslimanski sveti mesec Ramazan, kada se očekuje da će veliki broj Palestinaca sa Zapadne obale služiti na Hramskoj gori u Starom gradu u Jerusalimu.

U skladu sa preporukama Ministarstva odbrane, prisustvo će biti ograničeno za žene, decu i muškarce starije od 50 godina.

Hramovna gora na kojoj se nalazi džamija Al-Aksa, treće je najveće islamsko svetilište, često je žarište izraelsko-palestinskih tenzija kroz istoriju.


Ranije u četvrtak, lideri Hamasa u Gazi upozorili su na „cionističke pretnje“ brdu hrama i zajedno sa drugim terorističkim frakcijama u priobalnoj enklavi objavili su jedinstveni poziv na eskalaciju protiv Izraela.


IDF je takođe u četvrtak saopštio da će se granični prelaz na severnoj Zapadnoj obali — koji je zatvoren zbog nedavnih napada terorista iz tog područja — ponovo otvoriti u subotu, do konačnog odobrenja.


 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".