У Србији је број новозаражених, напокон, пао на око 1.000 дневно. Ситуација је, ипак, још непредвидива. То су јуче потврдили и стручњаци на панел дискусији у оквиру кампање "Победимо пандемију", коју подржава Министарство здравља.

И Светска здравствена организација упозорава на опрез, а листа забрињавајућих сојева вируса корона проширена је за два нова: БА4 и БА5, који су осим у Африци, потврђени и у Белгији, Данској, Немачкој и Великој Британији.

Засада нема доказа да се нове подваријанте шире другачије од оригиналне варијанте омикрона или да изазивају тежу клиничку слику.

- Нема разлога за узбуну због појаве нових подваријаната - рекао је др Матшидисо Моети, директор СЗО за Африку.

- Још не примећујемо велики пораст броја заражених, хоспитализација или смртних случајева.

Ипак, СЗО је позвала све земље да секвенцирају најмање пет одсто узорака ковида 19, јер су многе државе, укључујући Велику Британију, Шведску и САД, недавно укинуле масовне програме тестирања пошто је број тешких случајева ковида значајно опао.

Немачка је, међутим у уторак регистровала више од 136.000 случајева инфекције, а у последњих седам дана просечно по 166.000 новоинфицираних у 24 сата. У тој земљи живи око 450.000 држављана Србије, и страхује се да би са њима за предстојеће празнике могли да стигну и нови сојеви вируса корона, који су тамо лабораторијски потврђени.

- Ситуација са ковидом 19 није задовољавајућа, потребно је ширење свести људи о значају вакцинације, као и правовременом тестирању како би се избегла тежа клиничка слика - казао је на јучерашњем панелу др Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља.

Према речима докторке Драгане Трифуновић Балановић, из Српског лекарског друштва, актуелна епидемиолошка ситуација указује да је вирус ослабио, али да "ковид не чека" и да грађани који имају симптоме треба да се обрате на време лекару.

СЕДМОРО ПРЕМИНУЛО ОД КОВИДА
 

У Србији је јуче, међу 11.899 тестираних, вирус корона откривен код 1.057 особа, а преминуло је седморо од последица ковида. На респираторима је 26 пацијената.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".