Како се показало други бустер Фајзера упола умањује ризик од смрти од ковида-19 код тешко оболелих хоспитализованих пацијената старијих од 60 година, преноси Бета.

Студија Универзитетске болнице Асута у Ашдоду, која још није рецензирана, такође је показала да четврта доза упола смањује потребу да пацијент буде на респиратору.

Доктор Тал Брош, који је предводио поређење оних који су примили три дозе и оне који су добили четврту, рекао је да други бустер, како се чини, значајно смањује та два најгора исхода.

Фото: Танјуг/АП

 

 

 

Брош, директор одељења за инфективне болести у тој болници и један од саветника Владе Израела током пандемије, сматра да такав резултат сугерише да би било паметно давати нове бустере ризичним групама кад год се јави нови талас корона вируса, пренели су израелски медији.

Израел је протекле зиме пре других земаља понудио четврте дозе старијима и онима који спадају у ризичну групу, те здравственим радницима, током наглог ширења заразе изазване сојем омикрон.

Сви тешко оболели, укупно 1.049 људи обухваћених студијом, старији су од 60 година и примљени су у једну од 14 израелских болница које су учествовале у том истраживању током две последње недеље јануара. Од оних старијих од 60 година који су били хоспитализовани у тешком стању преминуло их је 50 одсто са три дозе, а 30 одсто оних са четири.

Фото: А.Амижић

 

 

Брош је прокоментарисао да верује да није толико важно колико је доза примљено већ када сте добили бустер и то би требало да утиче на став у наредним таласима. Он не сматра да је четврта доза вакцине потребна општој популацији и додаје да би основни план имунизације за већину људи требало да буде три дозе.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба, рекао је за Блиц да су "сви који су до сада примили четрвту дозу добро поступили."

- Дакле, они су заштићени следећих шест месеци сигурно од могуће појаве ових досадашњих типова или сојева ковида. Али сада форсирати у априлу или мају четврту дозу за свакога, ту нема много оправдања из више разлога. Два су основна, тренд је опадајући присутан свуда у свету, па и код нас. То значи, једино они који су тешки болсеници са имунодефицијенцијом, код њих има резона за четврту дозу, на шта ће их вероватно упозорити и лекар који их води. Осталима у овом моменту није нужно, јер знамо да је у фокусу она остељива група.

Фото: С. Радовановић

 

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".