"Србија је", како се чини Куртију, "у паници, јер схвата да више не може да буде на три-четири места истовремено, покушава да се ојача јер може да остане сама".


Према његовим речима, наставак наоружавања Србије "није безазлен за регион и Косово", али је с друге стране, како тврди, "израз страха да би могли да остану сами".

Он је такође казао да су "забринути, опрезни", али да се Приштина "не боји, јер је НАТО ту да притекне у помоћ" .

"Знамо да Србија има 44 војне базе дуж границе са Косовом, и 42 офанзивне војне базе, али упркос томе, иако нисмо у НАТО, НАТО је уз нас. Косово и НАТО су део историје једни других, једни другима садашњости и будућност. Улагањем у сарадњу са нашим савезницима, територија и држава, али и грађани су безбедни", рекао је Курти.

Курти је казао да је буџет КБС повећан за 52 одсто у претходној години, преноси Косово онлајн.

"Овај додатни буџет је одраз времена у коме се налазимо и нашег, како је рекао Курти, "северног и непријатељског суседа који је наоружан".

Реакције из Београда

Аљбин Курти је последњи човек на свету који има било какво право да говори о опремању Војске Србије и о њеним капацитетима, поручио је данас министар одбране Небојша Стефановић, поводом тврдњи премијера привремених приштинских институција о "војној претњи из Србије".

"Курти мора да зна да није овлашћен и да нема никакво право да се бави војним и безбедносним питањима, већ да је то искључиво у надлежности мисије КФОР-а са којом војска Србије и Министарство одбране имају одличну сарадњу", поручује Стефановић у саопштењу Министарства одбране.

Фото: С. Радовановић

 


Он је додао и да нико у региону нема разлога да брине о одбрамбеним капацитетима српске војске, која је, каже, поуздан и добро опремљен систем који гарантује безбедност свим грађанима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да не прође дан а да Аљбин Курти не искаже своју опсесију Србијом и лажним оптужбама настоји да дестабилизује прилике на терену, приписујући Београду своје милитантне снове и идеје.

"Званични Београд никоме не прети већ унапређује своје одбрамбене војне капацитете као гарант мира и стабилности на подручју Западног Балкана", поручио је Петковић, саопштнео је из канцеларије.

Фото: С. Радовановић

 


Он је указао да Курти то не разуме и сваку ситуацију би да искористи за напад на Београд и испровоцира инциденте на терену, уместо да се окрене дијалогу као једином сврсисходном механизму за нормализацију односа.

"О томе сведочи и повећани број инцидената према Србима на Косову у Метохији и светињама СПЦ", оценио је Петковић.

Он је истакао и да Курти сада покушава да лажно оптужи Београд да стоји иза претњи Дику Мартију, као што нас је лажно оптуживао да смо сами ломили своја гробља или исписивали графите УЧК на српским кућама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".