"Srbija je", kako se čini Kurtiju, "u panici, jer shvata da više ne može da bude na tri-četiri mesta istovremeno, pokušava da se ojača jer može da ostane sama".


Prema njegovim rečima, nastavak naoružavanja Srbije "nije bezazlen za region i Kosovo", ali je s druge strane, kako tvrdi, "izraz straha da bi mogli da ostanu sami".

On je takođe kazao da su "zabrinuti, oprezni", ali da se Priština "ne boji, jer je NATO tu da pritekne u pomoć" .

"Znamo da Srbija ima 44 vojne baze duž granice sa Kosovom, i 42 ofanzivne vojne baze, ali uprkos tome, iako nismo u NATO, NATO je uz nas. Kosovo i NATO su deo istorije jedni drugih, jedni drugima sadašnjosti i budućnost. Ulaganjem u saradnju sa našim saveznicima, teritorija i država, ali i građani su bezbedni", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da je budžet KBS povećan za 52 odsto u prethodnoj godini, prenosi Kosovo onlajn.

"Ovaj dodatni budžet je odraz vremena u kome se nalazimo i našeg, kako je rekao Kurti, "severnog i neprijateljskog suseda koji je naoružan".

Reakcije iz Beograda

Aljbin Kurti je poslednji čovek na svetu koji ima bilo kakvo pravo da govori o opremanju Vojske Srbije i o njenim kapacitetima, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović, povodom tvrdnji premijera privremenih prištinskih institucija o "vojnoj pretnji iz Srbije".

"Kurti mora da zna da nije ovlašćen i da nema nikakvo pravo da se bavi vojnim i bezbednosnim pitanjima, već da je to isključivo u nadležnosti misije KFOR-a sa kojom vojska Srbije i Ministarstvo odbrane imaju odličnu saradnju", poručuje Stefanović u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: S. Radovanović

 


On je dodao i da niko u regionu nema razloga da brine o odbrambenim kapacitetima srpske vojske, koja je, kaže, pouzdan i dobro opremljen sistem koji garantuje bezbednost svim građanima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ne prođe dan a da Aljbin Kurti ne iskaže svoju opsesiju Srbijom i lažnim optužbama nastoji da destabilizuje prilike na terenu, pripisujući Beogradu svoje militantne snove i ideje.

"Zvanični Beograd nikome ne preti već unapređuje svoje odbrambene vojne kapacitete kao garant mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana", poručio je Petković, saopštneo je iz kancelarije.

Foto: S. Radovanović

 


On je ukazao da Kurti to ne razume i svaku situaciju bi da iskoristi za napad na Beograd i isprovocira incidente na terenu, umesto da se okrene dijalogu kao jedinom svrsishodnom mehanizmu za normalizaciju odnosa.

"O tome svedoči i povećani broj incidenata prema Srbima na Kosovu u Metohiji i svetinjama SPC", ocenio je Petković.

On je istakao i da Kurti sada pokušava da lažno optuži Beograd da stoji iza pretnji Diku Martiju, kao što nas je lažno optuživao da smo sami lomili svoja groblja ili ispisivali grafite UČK na srpskim kućama.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".