Барак Обама је добио овације током свог говора о тзв. обамакеру, поводом 12. годишњице тог закона који је обележио његову службу. "Добар је осећај поново бити у Белој кући", рекао је Обама.

Пре него што се обратио присутнима, Обама се нашалио, захваливши "потпредседнику Бајдену" и указавши на промене у Белој кући.

- Изгледа да припадници тајне службе сада морају да носе наочаре "Авијатор". Нејви мес (одговорни за исхрану у Белој кући) замењен је Баскин-Робинсом (сладолед и слаткиши). Видео сам мачку која трчи унаоколо, а гарантујем да Бо и Сани не би били срећни због тога - рекао је Обама, мислећи на своје псе.

Фото: АП

 

 

Бивши председник је указао да је обамакер пример због чега се уопште постаје председник.

- Није поента да попунимо столицу и да се грчевито држимо моћи. Требало би ово да радимо да бисмо унели промену у животе људи који су нас овде поставили - рекао је Обама, пре него што је представио актуелног председника Џоа Бајдена. 

- Зовем се Џо Бајден и ја сам потпредседник Барака Обаме - рекао је Бајден, изазвавши смех у кабинету.

Да подсетимо, Бајден је недавно грешком ословио своју супругу Џил као потпредседницу САД у Обаминој администрацији.

- Бити овде с тобом буди многе лепе успомене - рекао је Бајден Обами.

- Будимо искрени, Закон о доступности здравствене заштите добијао је различите називе, али обамакер је најприхватљивији - рекао је Бајден најавивши уредбе које ће олакшати приступ здравственој нези, које је затим и потписао.

- Са овим променама, процењујемо да ће 200.000 Американаца који тренутно немају осигурање, то осигурање добити. Готово милион Американаца ће имати јефтиније осигурање - навео је Бајден.

Барак Обама је био председник САД у два мандата, од 2009. до 2017. године.

(ABC News)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".