Barak Obama je dobio ovacije tokom svog govora o tzv. obamakeru, povodom 12. godišnjice tog zakona koji je obeležio njegovu službu. "Dobar je osećaj ponovo biti u Beloj kući", rekao je Obama.

Pre nego što se obratio prisutnima, Obama se našalio, zahvalivši "potpredsedniku Bajdenu" i ukazavši na promene u Beloj kući.

- Izgleda da pripadnici tajne službe sada moraju da nose naočare "Avijator". Nejvi mes (odgovorni za ishranu u Beloj kući) zamenjen je Baskin-Robinsom (sladoled i slatkiši). Video sam mačku koja trči unaokolo, a garantujem da Bo i Sani ne bi bili srećni zbog toga - rekao je Obama, misleći na svoje pse.

Foto: AP

 

 

Bivši predsednik je ukazao da je obamaker primer zbog čega se uopšte postaje predsednik.

- Nije poenta da popunimo stolicu i da se grčevito držimo moći. Trebalo bi ovo da radimo da bismo uneli promenu u živote ljudi koji su nas ovde postavili - rekao je Obama, pre nego što je predstavio aktuelnog predsednika DŽoa Bajdena. 

- Zovem se DŽo Bajden i ja sam potpredsednik Baraka Obame - rekao je Bajden, izazvavši smeh u kabinetu.

Da podsetimo, Bajden je nedavno greškom oslovio svoju suprugu DŽil kao potpredsednicu SAD u Obaminoj administraciji.

- Biti ovde s tobom budi mnoge lepe uspomene - rekao je Bajden Obami.

- Budimo iskreni, Zakon o dostupnosti zdravstvene zaštite dobijao je različite nazive, ali obamaker je najprihvatljiviji - rekao je Bajden najavivši uredbe koje će olakšati pristup zdravstvenoj nezi, koje je zatim i potpisao.

- Sa ovim promenama, procenjujemo da će 200.000 Amerikanaca koji trenutno nemaju osiguranje, to osiguranje dobiti. Gotovo milion Amerikanaca će imati jeftinije osiguranje - naveo je Bajden.

Barak Obama je bio predsednik SAD u dva mandata, od 2009. do 2017. godine.

(ABC News)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".