Фокус својих акција пребацује на југ и исток те земље, саопштио је данас саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.

- У овом тренутку верујемо да Русија ревидира своје циљеве како би се фокусирала на источне и делове јужне Украјине, а не на највећи део територије - рекао је Саливан новинарима у Белој кући, преноси Ројтерс.

Он је навео да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена у наредним данима објавити нову војну помоћ Украјини и нагласио да су даље санкције за руски енергетски сектор такође на столу у разговорима са европским савезницима.

Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

 

 

Амерички званичник је упозорио да би следећа фаза могла да потраје са руским трупама које су бројчано веће од украјинских.

Он је описао и трагичне шокантне слике које се појављују из Буче, града који су украјинске трупе недавно поново заузеле док су се руске снаге прегруписале.

Џозеф Бајден ће се консултовати са савезницима како би се обезбедило да Русија и председник Владимир Путин одговарају за ратне злочине почињене у Украјини, поручио је Саливан.

Фото: Профимедиа

 

 

Он је саопштио да тек треба да се документује доказима да су, како је навео, "руски злочини прерасли на ниво геноцида", а рекао је и да би консултације о томе могле да се одрже у Међународном кривичном суду у Хагу или на неком другом месту.

Саливан је навео и да стално чланство Русије у Савету безбедности Уједињених нација подразумева да би Москва тамо могла да блокира сваку одговорност за ратне злочине.

Амерички званичник је нагласио још да Вашингтон прикупља информације из четири извора, како би изградио случај за потенцијалне руске ратне злочине: информације САД и савезника, укључујући обавештајне службе, оно што су сами Украјинци приметили на терену, међународне организације укључујући Уједињене нације и податке из светских независних медија, наводи Ројтерс.

СТРАХОТЕ РАТА: Буча - галерија фотографија рата у украјинском градићу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".