Око 50.000 ђака, у 500 образовних институције у Србији, након уводног дела, тестирање ће наставити сутра са математиком, у четвртак са општеобразовним предметима са листе, док ће у петак бити стручни и теоријски испит.

Ученици ће на овај начин полагати највише три испита. Тест из српског и математика су обавезни, а трећи је у зависности од врсте школе, односно гимназцијалци ће радити један од општеобразовних предмета, а ђаци стручних школа стручно-теоријски тест.

Пробни тестови садрже до 40 задатака, а максимално време за њихово решавање износи 180 минута. 

Ови тестови представљају припрему за државну матуру, коју ће прва генерација полагати 2024. године у јуну, замењујући пријемне испите на факултетима.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

- Организација и спровођење државне матуре је озбиљан и захтеван подухват, то је испит и за ученике и за систем - навео је помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић. - Од припреме задатака и тестова, преко пријава ученика и штампања материјала, до дистрибуције материјала и организације рада у школама - у овај процес је укључен сваки сегмент система. Очекујемо да кроз пилотирање уочимо одређене недостатке како би у наредном периоду све могли да исправимо, зато и имамо овај пилот, а планиране су још и две пробе државне матуре.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".