Oko 50.000 đaka, u 500 obrazovnih institucije u Srbiji, nakon uvodnog dela, testiranje će nastaviti sutra sa matematikom, u četvrtak sa opšteobrazovnim predmetima sa liste, dok će u petak biti stručni i teorijski ispit.

Učenici će na ovaj način polagati najviše tri ispita. Test iz srpskog i matematika su obavezni, a treći je u zavisnosti od vrste škole, odnosno gimnazcijalci će raditi jedan od opšteobrazovnih predmeta, a đaci stručnih škola stručno-teorijski test.

Probni testovi sadrže do 40 zadataka, a maksimalno vreme za njihovo rešavanje iznosi 180 minuta. 

Ovi testovi predstavljaju pripremu za državnu maturu, koju će prva generacija polagati 2024. godine u junu, zamenjujući prijemne ispite na fakultetima.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

- Organizacija i sprovođenje državne mature je ozbiljan i zahtevan poduhvat, to je ispit i za učenike i za sistem - naveo je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević. - Od pripreme zadataka i testova, preko prijava učenika i štampanja materijala, do distribucije materijala i organizacije rada u školama - u ovaj proces je uključen svaki segment sistema. Očekujemo da kroz pilotiranje uočimo određene nedostatke kako bi u narednom periodu sve mogli da ispravimo, zato i imamo ovaj pilot, a planirane su još i dve probe državne mature.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".