Била је реч је о мужјаку и женки поскока, најотровније змије која живи у Србији.

Безбедно уклањање поскока од стране лиценцираног удружења је основни услов да се поступа по закону који предвиђа казне до 100.000 динара за убијање змија. Ватрогасац и председник Удружења Владица Станковиц више од 15 година уклања змије и враћа их у природу. Он каже и да је убијање змија несрећа за оне који то раде, као и да није реч о сујеверју већ да зна за много таквих примера.

Фото: Фејсбук принтскрин/Infocentrala Portal

 

 

Владица је на овом снимку рекао да он противотров никад не носи са собом јер је иза њега 15 година искуства али је објаснио и шта треба радити кад вас уједе нека од наших отровница и упозорио све који немају искуства да никако не петљају сами са змијама и да их не узнемиравају.

Кад је реч о уједу неке од домаћих отровница, Владица прво препоручује подвеску да се отров не шири, пуно течности и никако алкохол, истискивање и обавезан позив полицији, хитној или било коме од родбине да се зна где сте јер ако вам позли нико неће знати где се налазите.

- Радимо хватање змија у урбаним срединама по пријави грађана и враћамо их у природно станиште. Такође, обављамо и едукацију деце и људи о змијама Србије. Да ли имамо отровних змија, колико отровних, колико неотровних - објашњава Станковић.

- У Србији имамо десет врста змија, од којих су три отровнице, као поскок којег смо ухватили, једна од највећих отровница код нас. Ту су и шарка и планински шарган.

(Инфоцентрала)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".