Међутим, писмоноше су користили још у Персији, где је првобитно и развијана вештина тренирања птица. Голубови су били посебно погодни за слање порука и ситних, лаганих стварчица, јер су умели да се врате кући и са удаљене, непознате локације.

Након Персијанаца голубове су користили и Римљани – Јулије Цезар преко њих је обавештавао о својим победама, а Грци су у различите градове слали птице са порукама у којима је стајало име нових победника на Олимпијским играма.

Мада "симбол мира", у 19. веку у великом броју држава голуб је коришћен у војне сврхе. Проблем је настао када су друге војске почеле да на њих шаљу своје – сове. Почетком 20. века чак је патентирано ваздушно фотографисање уз употребу голубова уместо, на пример, данашњих дронова.

Како је употреба телеграфа постајала популарнија тако су поштанске службе, велики корисници "голубијих услуга" полако повлачиле птице из употребе. Но, и данас неки сматрају да су голубови сувише брзи и поуздани да би престали да их користимо. Бројни амерички медији су пре неколико година забележили као атракцију да један сналажљиви власник туристичког центра Rocky Mountain Adventures у близини Денвера још користи птице у заиста инвентивне сврхе. Кад његови клијенти, туристи, оду у дивљину где фотографишу природу и све што им душа жели, по завршетку изваде меморијску картицу из апарата и спакују је у малу врећицу налик руксаку. Врећа се окачи на леђа голуба ког туристи током шетње све време носе са собом, а затим пусте птицу да слободно одлети. Док се врате до туристичког центра, већ их чекају развијене фотографије и њихова меморијска картица.

Како ове птице знају да се врате кући?

Изгледа да се највише ослањају на осматрање терена и на Земљино магнетно поље. Научници, наиме, објашњавају да је употреба Земљиног магнетног поља за навигацију птица потврђена експериментом са вештачким магнетним пољем и праћењем мождане активности голубова. И мада знају да постоји јасна веза захваљујући којој писмоноше имају некакав “унутрашњи навигациони уређај” научници још не могу прецизно да објасне где је тај “унутрашњи магнет” којим голубови детектују магнетно поље.

(Наука кроз приче)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".