Осим за овај пропуст, генерал Видо окривељн је и за "неадекватне брифинге" и "недостатак савладавања предмета". Међутим, појавило се још нешто за који многи сматрају да је права позадина смене генерала Видо.

САД су исправно процениле да Русија планира инвазију великих размера, док је Француска закључила да је то мало вероватно.

Све ове информације још увек нису званично потврђене, и искључиво је агенцији АФП на коју се позива ББЦ рекао неименовани војни извор.

Војни извор је агенцији АФП рекао да је његов посао био да пружа "војне обавештајне податке о операцијама, а не да предвиђа". Пошто је служба генерала Видоа закључила да Русија има средства да изврши инвазију на Украјину, извор је рекао да "оно што се догодило доказује да је он био у праву".

Када га је ББЦ контактирао, војни портпарол рекао је да шеф француских оружаних снага генерал Тјери Буркхард нема коментар.

Међутим, почетком марта генерал Буркхард је признао да француска обавештајна служба није била на нивоу брифинга САД или Велике Британије, који су објављивани да би се извршио притисак на руског Владимира Путина.

- Американци су рекли да ће Руси напасти, били су у праву - рекао је он за лист Монд.

- Наше службе су уместо тога мислиле да би цена освајања Украјине била монструозна и да су Руси имали друге опције да сруше владу украјинског Владимира Зеленског - додао је он.

Погрешно тумачење председника Путина од стране Француске било је утолико више непријатно јер је председник Емануел Макрон редовно разговарао с њим у данима који су претходили инвазији 24. фебруара.

Фото: Профимедиа

 

 

Специјалиста за обавештајне послове професор Александар Папемануел рекао је за АФП да је било превише лако окривити војну обавештајну службу за неуспех, који лежи на целој француској обавештајној заједници.

Али генерал Видо, бивши командант француских специјалних снага, изгледа да је истиснут и из других разлога.

Недељама након што је преузео војну обавештајну службу, његова служба је наишла на критике када је Аустралија раскинула уговор о подморници вредан више милијарди долара са Француском у корист безбедносног пакта са САД и Великом Британијом. Аукуски пакт је дошао из ведра неба у Француској и изазвао дипломатску препирку.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".