Усред тих тешких времена ударила је природна непогода, објашњава. Огромни облак прашине испунио је атмосферу 536. године, вероватно заједничким деловањем неколико природних удеса – комета или метеора који су ударили у Земљу, те ерупција барем једног великог вулкана. Прашина је замрачила сунце током следећих 14 година, снизивши летње температуре на северној полулопти. Дуго раздобље хладноће и таме донело је Скандинавији, која је ионако била на северном рубу, мање обрадивог подручја, смрт и пропаст.

Катастрофа је била тако страшна да је, чини се, надахнула један од најмрачнијих светских митова – нордијску легенду о рагнароку, крају света и коначној битки, у којој сви богови, сва натприродна бића, као и сви људи и остала жива бића, гину. Легенда каже да рагнарок почиње смртоносним раздобљем фимбулвинтер, кад сунце потамни, а време постане оштро и подмукло. Археолог Нил Прајс каже да тај опис језиво одговара ономе што је започето с велом прашине 536. године.

Кад се лето напокон вратило на север и становништво се опоравило, скандинавско друштво попримило је нови, свирепији облик. Челници су се окружили тешко наоружаним ратничким четама и почело је присвајање напуштених подручја и њихова обрана од других. У тим "Играма престола" које су се одвијале у стварном животу стасало је повојничено друштво у којем су и мушкарци и жене подједнако славили врлине ратовања – неустрашивост, насртљивост, лукавство, снагу.

А ко су били најпознатији међу овим ратницима?

Фото: Јутјуб принтскрин/Luka Gogichaishvili

 

Ивар Бескосни или Ивар Без Костију

Према легенди он је син Рагнара Лодброка, лика код ког се преплићу историја и легенда, јунака који је оличење викиншког ратника. Иако нема доказа да је Ладброк заиста живео, бар онако како је описан у сагама, "Рагнарови синови" јесу историјске личности.

Ивар је познат по бројним пљачкашким нападима на Западну Европу, живо је у 9. веку. 

У историји се први пут спомиње 865. године, када је напао и освојио Источну Англију (Источну Енглеску). Следеће године напао је краљевину Нортамбрију и освојио њен главни град Јорк, а 867. побио њене краљеве и успоставио режим викиншких вазала. 

Постоји неколико теорија које се везују за то како је добио надимак, али највероватније је да је боловао до неке болести костију.

Ерик Харалдсон Крвава секира

Ерик је од ране младости био укључен у рације по Британским острвима и Балктику, а претпоставља се да је био краљ Норвешке од 931. до 933. године и последњи независни владар Нортамбрије. Надимак је добио због бројних злочина који му се приписују.

Фото: Јутјуб принтскрин/SerieIntro

 

Ауд Дубокоумна

Једна од првих досељеница на Исланд, Ауд Дубокоумна била је доминантна женска фигура, а већи део живота била цењена због традиционалне улоге узорне супруге, способне домаћице и мајке.

Када је остала без мужа, са сином се преселила у Шкотску. Можда сама није учествовала у биткама, али њен син, на ког је имала велики утицај, је тамо одрастао и постао ратник и краљ великог дела те земље. Ауд се касније вратила на Исланд, где је била је изузетно поштована од стране народа. Ана Дубокоумна се најчешће повезује са доношењем хришћанства на Исланд.

Егил Скалагримсон

Егил Скалагримсон је био фармер, ратник и песник. Своје прве стихове написао је када је имао само три године, међутим у борбама није био нимало поетичан. Прво убиство је починио када је имао седам година, а током живота убио је велики број људи. Познат је и по томе што је поштедео живот Ерику Крвавој Секири, који је убио његовог сина.

Фрејдис Еириксдотир

Ова жена Викинг била је немилосрдна кћи Ерика Црвеног, која је остала упамћена по томе што је у осмом месецу трудноће у бици зграбила мач једног од својих палих другова и кренула у напад. Викинзи су на крају преузели команду над селом у коме је дошло до сукоба, а Фрејдис је убила све, укључујући и децу.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".