Тако су дошли до сазнања да глумац Стево Жигон празнује Светог Јована, породица глумице Милене Дравић Светог Николу, Бата Живојиновић Светог Ђорђа, певач Раде Јоровић Томиндан, и тако даље...

Но, једна од најзанимљивијих прича у оквиру овог чланка свакако је она о легенди народне музике, Предрагу Живковићу Тозовцу.

Фото: Архива Вечерњих новости

 

 

Тозовац има чак четири славе, писале су "ТВ Новости". Прва је Свети Андреја (13. децембар) коју је наследио од оца, а друга Свети Димитрије (8. новембар), девојачка слава његове мајке. Тозовац је објаснио и како је почео да слави трећу и четврту:

- Трећа и четврта су моје, да тако кажем, личне славе, јер нису везане за породично стабло. Како сам цео живот проводио у колима или  у авиону, а у нашем народу влада веровање да је Свети Никола заштитник путника, и ја сам га прихватио за свог чувара. Никада на пут нисам кренуо, а да му се нисам помолио... Својевремено су ме београдска Удба, као и неки новинари, прогласили четничким певачем, па сам због тога био присиљен да живим у Софији. Тамо сам имао једног пријатеља Бугарина од кога сам сазнао за цркву Светог Ђорђа која је подигнута пре доласка Турака на Балкан. И тако сам изабрао Светог Ђорђа као заштитника од разних зликоваца, пре свега, тадашњих српских јањичара.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".