Tako su došli do saznanja da glumac Stevo Žigon praznuje Svetog Jovana, porodica glumice Milene Dravić Svetog Nikolu, Bata Živojinović Svetog Đorđa, pevač Rade Jorović Tomindan, i tako dalje...

No, jedna od najzanimljivijih priča u okviru ovog članka svakako je ona o legendi narodne muzike, Predragu Živkoviću Tozovcu.

Foto: Arhiva Večernjih novosti

 

 

Tozovac ima čak četiri slave, pisale su "TV Novosti". Prva je Sveti Andreja (13. decembar) koju je nasledio od oca, a druga Sveti Dimitrije (8. novembar), devojačka slava njegove majke. Tozovac je objasnio i kako je počeo da slavi treću i četvrtu:

- Treća i četvrta su moje, da tako kažem, lične slave, jer nisu vezane za porodično stablo. Kako sam ceo život provodio u kolima ili  u avionu, a u našem narodu vlada verovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika, i ja sam ga prihvatio za svog čuvara. Nikada na put nisam krenuo, a da mu se nisam pomolio... Svojevremeno su me beogradska Udba, kao i neki novinari, proglasili četničkim pevačem, pa sam zbog toga bio prisiljen da živim u Sofiji. Tamo sam imao jednog prijatelja Bugarina od koga sam saznao za crkvu Svetog Đorđa koja je podignuta pre dolaska Turaka na Balkan. I tako sam izabrao Svetog Đorđa kao zaštitnika od raznih zlikovaca, pre svega, tadašnjih srpskih janjičara.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".