То је за ТВ Прва објаснио Дејан Гавриловић из Удружења за заштиту потрошача "Ефектива".

- Једна опција је случајност, да је на налепници унет погрешан број. Али друга опција је намера, која би са собом повукла и ризик од новчане казне. Ни ја не схватам шта се тиме добија ако јесте намера, рекао је Гавриловић.

Како је додао, рок употребе је 30 дана, а ова фотографија је од пре два-три дана. "Тиме је неко добио продужење рока од пет дана, али да ли то произвођачу толико значи? Ако јесте случајност - прилично је упечатљива јер видимо ознаку лота. Претпоставка је да је комплетна серија тих штапића обележена идентичним датумом", појаснио је он.

Шта потрошач може да уради у оваквој ситуацији?

Како истиче Гавриловић, случај се најпре пријављује продавцу, упућује се рекламација, а затим се може упутити и пријава надлежној инспекцији.

- Ми имамо Закон о безбедности хране и правилиник о декларацијама на храни. Овај случај је у складу са правилником, налепница садржи све потребне појмове и одреднице, али датум је проблем. На сву срећу, не ради се о производу који је лако кварљив да би тих пет дана довело до већег здравственог проблема ако потрошач конзумира тај производ, рекао је Гавриловић.

(Б92/ТвПрва)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".