Председник Србије Александар Вучић истакао је да држава ради све како би ублажила негативне последице кризе која је захватила цео свет, а изазвана је енергетском кризом и ратом између Украјине и Русије.

Руска специјална операција територији Украјине, изазива забринутост за снабдевање основним животним намирницама и енергентима широм света. Цена пшенице у САД  достигла је максимум у последњих 14 година, због огромне потражње увозника.

Председник Вучић истакао је да Србија има довољно хране, али да жели да избегне ситуацију која се десила у понедељак, када смо само у једном дану имали захтев за извоз четвртине наших укупних резерви.

- Толика је помама у региону за житарицама. Цене су отишле у небеса. Сви морају да обезбеде хлеб за своје становништво. Зато смо донели ту меру, а Влада ће имати могућност да процењује када да одобри извоз, јер се то не ради законом, већ подзаконским актима. Дакле, када Влада процени да смо потпуно сигурни, у том тренутку увек може да дозволи изоз. Али, ми морамо да меримо буквално сваког дана да се ниједног тренутка не бисмо бринули да ли имамо довољно за потребе домаћег становништва - истакао је председник Вучић.

Фото: Профимедиа

 

Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је да ће Влади Србије предложити да уместо потпуног ограничења извоза пшенице, кукуруза, брашна и уља, уведе квоте као решење које ће користити привреди, фармерима и држави.

Овај предлог се односи на увођење месечних квота и поштовање већ постојећих уговора како се у већој мери не би угрозио извоз.
Исто тако, оваквим решењем би се одржала позиција домаћих произвођача на европском и тржишту региона, истиче се у саопштењу.

ПКС поручује да је снебдевеност тржишта основним животним намирницама стабилна, као и да произвођачи имају довољне количине да обезбеде потребе, те да се не очекују несташице.

Економиста Александар Влаховић изјавио је за медије да је оваква одлука Владе очекивана. Влаховић истиче да ће она имати краткорочни утицај, али да ће смирити цене хране у Србији.

- На дуги рок, нисам сигуран да овом мером може да се постигне циљ. Ово није ништа неуобичајено. Многе друге земље су реаговале на сличан начин. Када дође до оваквих поремећаја берзе се затварају, централне банке реагују, тако што уводе мораторијум, код неких банака које су угрожене. Дакле, неопходно је донети овакве краткорочне мере, али оне само у кратком року дају одговарајуће резултате - закључио је Влаховић.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".