Даунов синдром један је од најчешћих хромозомских поремећаја код људи. Може се јавити у свакој породици, раси или социјалној групацији, а особе које имају Даунов синдром на 21. пару хромозома уместо два, имају три хромозома.

На месту некадашње рушевине направљен је необичан кафић "Звуци срца", за који су радно оспособљени "посебни" људи. Њихова посебност се не одгледа у њиховим "посебним" потребама, него по искреним речима, отвореном срцу, топлини, најискренијем осмеху, али и жељом за друштвено корисним радом и доприносом, пише портал Најжена.

Фото: Јутјубпринтскрин/ALO.RS

 

 

Хуманитарна организација Дечје срце је осмислила пројекат "Звуци срца" и отворила први овакав кафић на нашим просторима. У кафићу раде особе са благим сметњама у менталном развоју. Место је у суштини радни центар у коме ради чак 15 особа у две смене. Цео радни центар је подељен на три дела.

У једном делу је радионица "Срцотворине", како они кажу то је место где срце ствара, а рука само прати тај ритам и ту настају креативни цртежи, феноменалне изјаве, као на пример "Желим да сам шеф само један дан", које се штампају на шољама, цегерима и мајицама, које исто тако сами израђују.

Други део простора је одвојен за малу, али слатку продавницу где се сви њихови производи продају.

И у трећем делу је поменути кафић "Звуци срца".

Фото: Јутјубпринтскрин/ALO.RS

 

 

- У радном центру је укупно 15 запослених, с тим што је њих осморо запослено преко програма поршке Националне службе за запошљавање, а остали који долазе су на једној врсти радно-окупационе терапије. Они овде долазе да проведу организовано време у којем могу да покажу све своје могућности - рекла је дефектолог Сашенка Мирковић за Најжену.

 

 

У Србији нема прецизне евиденције о броју особа које имају Даунов синдром, али се процењује да их је око 3.500 (одрасли и деца). 

(Најжена.рс)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".