Родитељи на једноставан начин, захваљујући овој услузи, могу да закажу термин за упис и тестирање детета у основној школи којој територијално припадају. Прошле године је услугу еЗаказивања термина за упис у основну школу користило око 35.800 родитеља и овлашћених лица.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или у директном контакту са школом, путем телефона или имејла. Одласком у основну школу у заказаном термину  родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе иједан папирни документ – извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта, уверење о похађању предшколског програма и доказ о обављеном лекарском прегледу детета, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи.

Фото: А.Стевановић

 

 

Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање у периоду од 1. априла па до 31. маја.

Први потпредседник Владе Србије  и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је ова електронска услуга олакшала родитељима поступак уписа детета у први разред.

- Упис ђака првака је важан догађај у свакој породици и зато је важно да родитељи могу да се посвете детету и да не буду оптерећени обиласком шалтера и прикупљањем документације - рекао је министар Ружић.

- Увођење еЗаказивања термина за упис и тестирање детета у основне школе захтевало је повезивање преко 1.200 основних школа, 150 домова здравља и базе података 4 министарства, односно повезивање скоро 30 различитих информационих система.

Увођењем ове услуге још једном показујемо како је јавна управа постала успешан сервис грађана, како грађанима штедимо време, школама олакшавамо рад и унапређујемо транспарентност процеса уписивања првака - изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Родитељима је на Порталу еУправа на располагању и именик са контактима свих основних школа, као и контакт центар Министарства просвете, науке и технолошког развоја на броју телефона 011/7350557, а оператери су доступни радним данима од 8.00 до 15.00 часова.

Како да упишете дете у школу електронски (кораци)

Уколико нисте, потребно је да будете регистрован корисник, односно да имате креиран налог на Порталу еУправа еуправа.гов.рс, односно државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".