Израелски премијер Нафтали Бенет и министар спољних послова Јаир Лапид, саопштили су у заједничкој изјави да је Револуционарна гарда терористичка организација која је убила хиљаде људи, укључујући и Американце.

-Тешко нам је да поверујемо да ће Сједињене Државе то избацити из дефиниције терористичке организације, наводи се у саопштењу.

Иран захтева да се Револуционарна гарда уклони са америчке листе, као услов за повратак нуклеарном споразуму из 2015. године, закљученом у Бечу.

Сајт "Вала њуз" пренео је изјаву неименованог званичника Стејт департмента који је истакао да су САД спремне да донесу тешке одлуке са са циљем оживљавања нуклеарног споразума са Ираном.

Ипак, како преноси дотични сајт, високи званичници Бајденове администрације тврде да шеф Беле куће још није донео коначну одлуку о том питању.

Оно што брине њихове израелске колеге, јесте чињеница да САД наводно захтевају од Ирана само општу посвећеност смиривању тензија у региону, али не и гаранције да неће нападати америчке циљеве, или савезнике Сједињених Држава, укључујући и Израел.

Иранска револуционарна гарда је елитна јединица са идеолошким предзнаком. Њен примарни циљ је заштита исламског поретка у земљи. Броји 150.000 припадника и присутна је у све три војне категорије - копну, мору и ваздуху.

Подсећања ради, САД су под Трамповом администрацијом једнострано напустиле нуклеарни споразум 2018, након чега су ставиле гарду на "црну листу". 

 


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".