Нема никакве сумње да Стејт департмент у Србију шаље прекаљеног дипломату, "специјалца" за овај регион. Његова биографија садржи бројне референце везане за Балкан.

Симболично, Хил је дипломатску каријеру започео баш у Београду крајем 70-их година прошлог века, уз менторство тадашњег амбасадора у СФРЈ, Лоренса Иглбергера.

Фото: САД амбасада у Србији

 

 

Од 1983. до 1985. године обављао је функцију секретара за економске послове у америчкој амбасади у Јужној Кореји. На Корејско полуострво вратио се 19 година касније са звањем амбасадора.

Почетком 90-их година служба га је поново одвела на Балкан. овог пута у Албанију. Због комунистичке оријентације ове земље, односи са САД били су врло ниски. Такве околности утицале су на Хилову мисију, који је дипломатске интересе своје земље заступао са позиције отправника послова.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Занимљиво је да је однос између САД и албанског фактора у истој деценији еволуирао од тоталног хлађења до снажног партнерства, може се рећи и туторства над албанском политиком.

Оперативац за "шатл дипломатију"

Почетак последње деценије 20. века обележило је разбијање Југославије. Рат се разбуктао од Словеније, преко Хрватске до Босне и Херцеговине. Због сложене етничке структуре, најкрвавији сукоби вођени су на територији БиХ. У гашењу ратног пожара, америчка дипломатија ангажовала је и Кристофера Хила.

Хил је словио за десну руку Ричарда Холбрука, главног америчког оперативца за БиХ у том тренутку. Холбрук је руководио мировним преговорима у Дејтону 1995, који су резултирали потписивањем мировног споразума, чиме је окончан трогодишњи рат.

На ратну ситуацију у БиХ, САД су примениле тзв. "шатл дипломатију", тј. посредничку дипломатију у којој посредници комуницирају са обе зараћене стране, преносећи им узајамне поруке, уз самостално деловање у циљу проналажења компромиса.

Оваква врста дипломатије у коју је био укључен Хил, карактеристична је за спољнополитичко деловање САД, које су исти рецепт примениле на неколико спорова у 20. веку. Таква доктрина препознатљива је и по крилатици "Pax Americana" (амерички мир).

По окончању ратних сукоба, Хил је 1996. именован за амбасадора САД у БЈР Македонији (данас Северна Македонија). На овој функцији остао је до 1999. године.

Три године по потписивању Дејтонског споразума, дошло је до наглог пораста сепаратистичких активности на Косову и Метохији. Интензивирање сукоба између српских снага безбедности и терористичке формације ОВК, поново је активирало америчког дипломату.

Стејт департмент га је именовао за специјалног изасланика за КиМ. У том својству, Хил је у пратњи Холбрука обишао положаје ОВК јуна '98, што је охрабрило њено руководство.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Пошто су преговори српске и албанске стране запали у ћорсокак, Хил је по узору на свог сарадника из Дејтона преузео ствар у своје руке и поново активирао "шатл дипломатију".

Као шеф преговарачког тима Контакт групе, Хил је посредовао у контроверзним преговорима између српске и албанске стране у Рамбујеу токо фебруара и марта 1999.

С обзиром на претње војном интервенцијом НАТО, које су претходиле, преговори су виђени као последња шанса за решавање кризе мирним путем.

Оцењени су као неуспешни, након чега је уследила НАТО агресија на СРЈ у трајању од 78 дана.

Хил је последњи пут боравио у Београду 23. марта 1999. у покушају да убеди тадашњег председника Слободана Милошевића да прихвати предлог контакт групе.

Одредбе које су предвиђале присуство НАТО на територији СРЈ и референдум на КиМ после три године, биле су неприхватљиве за српску страну.

Фото: САД амбасада у Србији

 

 

 

Сутрадан, 24. марта, широм земље огласиле су се сирене за ваздушну опасност, а Савезна Влада прогласила је ратно стање.

Балканско полуострво Хил је заменио Корејским 2005, када је предводио америчку делегацију у преговорима о решавању севернокорејске нуклеарне кризе.

Током посете Пјонгјангу 2007, издејствовао је гашење једног нуклеарног реактора у Јонгбјону и долазак међународне инспекцијске мисије.

Последњу дипломатску службу пред пензионисање, Хил је обавио у Ираку од 2009. до 2010. Прошлогодишњом номинацијом, Џо Бајден је постао четврти амерички председник који поверава амбасадорску мисију Крису Хилу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".