Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid, saopštili su u zajedničkoj izjavi da je Revolucionarna garda teroristička organizacija koja je ubila hiljade ljudi, uključujući i Amerikance.

-Teško nam je da poverujemo da će Sjedinjene Države to izbaciti iz definicije terorističke organizacije, navodi se u saopštenju.

Iran zahteva da se Revolucionarna garda ukloni sa američke liste, kao uslov za povratak nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, zaključenom u Beču.

Sajt "Vala njuz" preneo je izjavu neimenovanog zvaničnika Stejt departmenta koji je istakao da su SAD spremne da donesu teške odluke sa sa ciljem oživljavanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ipak, kako prenosi dotični sajt, visoki zvaničnici Bajdenove administracije tvrde da šef Bele kuće još nije doneo konačnu odluku o tom pitanju.

Ono što brine njihove izraelske kolege, jeste činjenica da SAD navodno zahtevaju od Irana samo opštu posvećenost smirivanju tenzija u regionu, ali ne i garancije da neće napadati američke ciljeve, ili saveznike Sjedinjenih Država, uključujući i Izrael.

Iranska revolucionarna garda je elitna jedinica sa ideološkim predznakom. NJen primarni cilj je zaštita islamskog poretka u zemlji. Broji 150.000 pripadnika i prisutna je u sve tri vojne kategorije - kopnu, moru i vazduhu.

Podsećanja radi, SAD su pod Trampovom administracijom jednostrano napustile nuklearni sporazum 2018, nakon čega su stavile gardu na "crnu listu". 

 


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".