Такође, постоји само неколико доказа који указују на оно што се можда одиграло у Хамелну, градићу на северу Немачке. Витраж који је израђен око 1300. године и био постављена на градској цркви све до XВИИ века чини се да приказује догађај где су деца била у опасности. Тек 1384. године у градској хроници јавља се бољи доказ. Први запис те године наводи: "Ово је стота година од кад су наша деца отишла".

Следећи доказ потиче из латинске хронике из немачког града Луненберга. Иако је хроника написана у XИВ веку, чини се да је неко додао страну текста између 1430. и 1450. године. У тексту се наводи:

"Следи чудо које се испоставило у граду Хамелну у епархији Минден, Лета Господњег 1284. на празник Светог Јована и Павла. Један млади тридесетогодишњи мушкарац, згодан и лепо обучен, тако да су му се сви који су га гледали дивили, прешао је мостове и ушао у град кроз Западну капију. Он је потом почео да свира по читавом граду на својој величанственој и јединственој сребрној фрули. 

Сва деца која су чула његову фрулу, њих 130, пратила су га до Источне капије и ван града до тзв. места за погубљење или Калварије. Ту су нестали, тако да нико није успео да нађе било какав траг о њима. Мајке нестале деце су ишле од града до града, али нису нашле ништа.

Записано је: 'Глас се чуо са брда, где је мајка оплакивала свог сина.' И како неки рачунају године према рођењу нашег Господа, тако људи из Хамелна рачунају године након одласка и нестанка њихове деце. Овај извештај сам нашао у старој књизи. Мајка ђакона Јохана вон Луда видела је нестанак деце."

Године 1565, гроф Фробен Кристоф фон Зимер од Швабије написао је Зимерову хронику у којој наводи исту причу, с тим што помиње и пацове:

"Будући да се опет бавим питањем пацова, не могу да занемарим чудо Божје, које се догодило пре много година у граду Хамелну у Вестфалији у вези са пацовима.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Пре неколико стотина година становници града Хамелна у Вестфалији имали су проблема са огромним бројем пацова, којих никако нису могли да се отарасе. У том тренутку странац, непознаник или путник, стигао је у град. Када је чуо за проблеме мештама предложио је да реши њихов проблем у замену за награду. Они су били пресрећни вестима и понудили су да му плате суму од неколико хиљада гулдена.

Он је потом прошао кроз град држећи на уснама своју малу фрулу и свирајући. Моментално су сви пацови у граду истрчали из кућа и у невероватном броју почели да прате фрулаша док је ходао градом. Отерао их је на најближу планину и више ниједан пацов није могао да се види у граду.

Након овог успеха, тражио је обећану награду. Међутим, мештани су је сакрили, признајући да, иако су се договорили око суме, будући да није имао тежак задатак (већ је проблем решио са невероватном лакоћом, без муке - неком врстом магије), да не треба да тражи толику награду, већ да пристане на мање. Странац је, међутим, инсистирао на првобитном договору и рекао да ће бити несреће ако то не учине. Мештани су остали при своме, рекавши да више не желе ни да му дају награду.

Када је схватио да неће добити ништа, странац је прошетао улицама са фрулом, као и раније. Већина деце у граду се скупила и пратила га из града до најближе планине. Планина се магично отворила и странац је са децом ушао унутра. Моментално након тога она се поново затворила и нико од њих више никада није виђен. ПЉуди нису могли да учине ништа осим да се посвете Господу и признају своју кривицу. Град је известио о овом чуду све са којима је био у контакту, као подсетник и од тада је додавао број поред датума и године рођења Христа, који је обележавао године од када су деца нестала."

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Веома је тешко саставити било какву логичну причу из бројних хроника, али може се рећи да су мештани Хамлина чврсто веровали да су деца из града нестала 1284. године. Заправо, чак и у XВИ веку наводили су овај догађај, као на пример када је изграђене нове градске зидине. На капији су урезали следећу поруку: "Године 1556, 272 године након што је мађионичар одвео 130 деце из града, ова капија је подигнута."

Неке теорије говоре да су деца узела учешће у Дечјем крсташком рату или да су биле жртва Црне смрти.

Вероватно никада нећемо сазнати како је настала прича о Фрулашу из Хамелна. Међутим, мора се узети у обзир да део приче може бити истинит - да су 1284. године деца нестала из града. Да ли је група криминалаца могла да их измами из града и отме их? 

Ако јесте, онда је то чин којим је утерала страх у кости генерацијама мештана Хамлина; нешто по чему ће овај град постати познат широм Немачке и даље, у вековима који су уследили.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".