Више је хитаца испаљено на аутомобил у којем се налазио први помоћник украјинског председника Владимира Зеленског у покушају убиства које се догодило у среду, пренели су домаћи медији.

Том приликом возач возила је тешко рањен, саопштено је из министарства унутрашњих послова те земље. Више од 10 метака погодило је аутомобил у близини села Лесники у близини главног града Кијева, наводи се у саопштењу полиције. Власти су покренуле истрагу и кривични поступак због сумње у убиство с предумишљајем.

Законодавац је рекао новинској агенцији Реутерс да помоћник Сергеј Шефир није повређен. Шефир тренутно води радну групу саветника у кабинету председника, и који се тренутно налази у Њујорку на Генералној скупштини УН.

Зеленски је дошао на власт обећањем да ће се борити против украјинских олигарха, а његов саветник Михаил Подољак рекао је да је овај покушај могао бити резултат те борбе.

- Овај отворени, намерни и изузетно насилан напад аутоматским оружјем не може се оквалификовати другачије него као покушај убиства кључног члана тима - рекао је Подолиак за Реутерс.

- Наглашавамо да ће председникова политика усмерена на темељну трансформацију државе остати непромењена - додао је он, обећавајући строже мере против олигарха и криминала у земљи.

(DW)