Više je hitaca ispaljeno na automobil u kojem se nalazio prvi pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u pokušaju ubistva koje se dogodilo u sredu, preneli su domaći mediji.

Tom prilikom vozač vozila je teško ranjen, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje. Više od 10 metaka pogodilo je automobil u blizini sela Lesniki u blizini glavnog grada Kijeva, navodi se u saopštenju policije. Vlasti su pokrenule istragu i krivični postupak zbog sumnje u ubistvo s predumišljajem.

Zakonodavac je rekao novinskoj agenciji Reuters da pomoćnik Sergej Šefir nije povređen. Šefir trenutno vodi radnu grupu savetnika u kabinetu predsednika, i koji se trenutno nalazi u NJujorku na Generalnoj skupštini UN.

Zelenski je došao na vlast obećanjem da će se boriti protiv ukrajinskih oligarha, a njegov savetnik Mihail Podoljak rekao je da je ovaj pokušaj mogao biti rezultat te borbe.

- Ovaj otvoreni, namerni i izuzetno nasilan napad automatskim oružjem ne može se okvalifikovati drugačije nego kao pokušaj ubistva ključnog člana tima - rekao je Podoliak za Reuters.

- Naglašavamo da će predsednikova politika usmerena na temeljnu transformaciju države ostati nepromenjena - dodao je on, obećavajući strože mere protiv oligarha i kriminala u zemlji.

(DW)