- Утврђено је да је саботажу организовала територијална јединица Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине у граду Херсону, такозвана оперативна служба "Таврија" уз учешће "Меџлиса кримско-татарског народа" (екстремистичка организација забрањена у Русији) - наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, 4. септембра ове године припадници Федералне службе безбедности (ФСБ) Русије ухапсили су становнике Крима: посредника, заменика председника „Меџлиса“ Наримана Џелалова и директне извршиоце саботаже Аса и Азиза Ахметова.

Додаје се да су по налогу једног од лидера забрањене организације "Меџлис“ у јуну ове године, извршиоци путовали у Украјину где су их обучавали за рад са експлозивима. Украјинска војна обавештајна служба обећала им је премију од 2.000 долара за обављену саботажу. Експлозив је у току истог месеца достављен на Крим.

Раније је прес-служба Министарства унутрашњих послова на Криму саопштила да су непознате особе 23. августа оштетиле гасовод у брдском делу региона, одакле се снабдевају села Перевално, као и војна јединица. Штета је поправљена и гасовод је поново почео са радом наредног дана. Јуче је суд ухапсио четворо осумњичених за саботажу на гасоводу.

Иначе, оштећени гасовод је 2016. године изграђен и пуштен у рад, а на церемонији отварања присуствовао је лично руски председник Владимир Путин.

Вођа кримских татара 2 месеца у притвору

Суд на Криму наложио је данас да вођа кримских Татара, Нариман Џељалов, буде задржан у притвору два месеца због сумње да је учествовао у нападу на гасовод, преноси руска новинска агенција Интерфакс.

Џељалов, бивши заменик председника Меџлиса, забрањеног представничког тела кримских Татара на Криму, ухапшен је током викенда што је изазвало осуду код Сједињених Америчких Држава и Украјине, пише Ројтерс.