- Изненађен сам. Мислио сам да преговара када је послао своје трупе на границу. Мислио сам да преговара - рекао је Трамп за Вашингтон егзаминер. 

- Мислио сам да је то жесток, али паметан начин преговарања.

Трамп, који је наизглед развио блиску радну комуникацију са Москвом током своје администрације, рекао је да се Путин "веома променио" откако су они последњи пут разговарали.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Мислио сам да ће направити добар посао као што сви други чине са Сједињеним Државама и другим људима са којима имају обичај да имају посла. Знате, као и сваки трговински споразум. Никада нисмо направили добар трговински споразум док ја нисам дошао - рекао је Трамп.

- А онда је ово кренуло, и мислим да се променио. Мислим да се променио. То је веома тужна ствар за свет. Веома се променио.

Бивши амерички председник последњих дана налази се на озбиљном удару критика америчке јавности због својих пређашњих односа са Путином и чињенице да није директно осудио руску инвазију на Украјину.

Трампове колеге републиканци, укључујући бившег потпредседника Мајка Пенса и бившег саветника Беле куће за националну безбедност Роберта О'Брајена, јавно су осудили лидера Кремља и рекли да неће имати толеранцију према Путиновим симпатизерима у њиховој странци.

Слично, актуелни председник Џо Бајден назвао је Путина "тиранином" и на његову "инвазију" одговорио дипломатским и економским санкцијама.

У уторак је амерички Сенат једногласно усвојио резолуцију којом се руски председник Владимир Путин осуђује као ратни злочинац, што је редак јединствени став у дубоко подељеном Конгресу.

Трамп је у уторак одбацио тврдњу да је благ према руском лидеру и тврди да Москва никада не би напала Украјину да је он и даље на власти.

- Био сам веома, веома строг према Путину... Истовремено сам се одлично слагао с њим. Али са већином [светских лидера] сам се веома добро слагао - рекао је он.

Бивши председник милијардер је такође тврди да се често супротстављао Путиновим плановима док је био на функцији.

- Када боље размислите, ко је био строжији према Русији од мене? - рекао је он.

- Био сам веома критичан према Путину са становишта гасовода, са становишта прикупљања милијарди и милијарди долара у НАТО за заштиту, пре свега, Европе од Русије. Нико други то није урадио.

(Курир.рс)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".