- Блинкен је истакао кључну улогу Хрватске у обезбеђивању европске будућности целог западног Балкана, укључујући и Босну и Херцеговину. Такође је поздравио Стратешки дијалог између САД и Хрватске 17. марта, који ће окупити међуагенцијске тимове на високом нивоу како би размотрили заједничке напоре за унапређење заједничких приоритета - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Фото: АП

 

 

Пленковић је у понедељак увече на свом твитер налогу објавио да му је Блинкен у разговору “изразио забринутост и подршку након пада дрона у Загребу” као и премност на заштиту хрватског неба заједно с НАТО-ом.

Беспилотна летилица совјетске производње срушила се у четвртак увече у загребачком насељу Јаруну. У хрватски ваздушни простор ушла је из Мађарске, одакле је дошла из Румуније.

 

 

Пленковић је на Твитеру такође написао да је Блинкен поздравио хрватску јасну подршку Украјини и напоре за прихват украјинских избеглица.

Уз то, “потврдили смо важност јачања заједничке сигурности и стратешког дијалога Хрватске и САД-а. Уочи наставка преговора о изборном закону БиХ, затражио сам подршку САД да се постигне договор и обезбеди равноправност Хрвата као једног од три конститутивна народа”, додао је Пленковић.

Фото: Профимедиа

 

У саопштењу Стејт департмента, које је потписао портпарол Нед Прајс, Блинкен је у разговору с Пленковићем поново потврдио подршу САД-а Украјини у суочавању с настављеним ратом руског председника Владимира Путина.

- Државни секретар је изразио дубоку захвалност за снажну подршку премијеру Пленковићу и његове владе Украјини, укључујући пружање безбедносне помоћи и прихват избеглица, као и за активну улогу Хрватске у НАТО-у - наводи се у саопштењу, пренели су хрватски медији.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".