Otkako je mađarska Vlada uvela zabranu točenja goriva za domaće kamione veće od sedam tona, a za inostrane veće od tri i po tone, stanje na benzinskim stanicama u Mađarskoj je normalizovano.

- Nije problem benzinski turizam u pograničnoj zoni, već teretnjaci i autobusi koji su na običnim benzinskim stanicama točili hiljade litara goriva i izazivali gužve i nestašice. Sada veliki kamioni i autobusi moraju da pune tankove na stanicama visokog pritiska po tržišnim cenama - izjavio je Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije "MOL".

Foto: D. Milovanović

 

 

Putnički automobili i dalje mogu da toče gorivo po subvencionisanoj ceni od 480 forinti po litri goriva, što je po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara.

Na benzinskim stanicama pored granice sa Srbijom, kažu da svakodnevno ima putnika iz Srbije koji dolaze da napune svoje rezervoare.

- Trenutno je situacija takva da dizel točimo svega deset litara po automobilu, benzina je moguće dobiti 20 - 30 litara. Vrlo otežano se snabdevamo sa dizelom, pa smo morali uvesti ograničenje. Stižu redovno vozači iz Srbije, da natoče, jer je gorivo jeftinije. Ova cena važi do 15. maja - kaže Filip Erdeg, prodavac na privatnoj benzinskoj stanici Reske u Mađarskoj.

Na velikim pumpama može se natočiti do 100 litara goriva po jednom rezervoaru automobila.

Gorivo u Mađarskoj, osim toga što je cena ograničena, ima povoljniju cenu za potrošače iz Srbije i zbog toga što je vrednost forinte u poslednjih nekoliko dana na niskom nivou.

(RTS)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".