Наиме, како преносе хрватски медији, ТУ-141 припада украјинској војсци. Реч је о летелици која је тешка више од шест тона и дужа од 14 метара. Распон крила јој је око четири метра.

Према првим резултатима истраге, летелица је полетела са аеродрома Виницја на западу Украјине с мобилног лансера, отприлике 100 километара југоисточније с подручја под контролом владиних снага.

Мађарско министарство је саопштило да се сличан инцидент синоћ поновио у североисточној Мађарској. Ловачки авиони "Грипен" послати су да провере ваздушни простор у којем је летелица примећена, али је нису пронашли, наводи се. 

Подсетимо, мађарска противаздушна обрана је уочила и пратила летелицу која је прошла кроз њен ваздушни простор у четвртак увече прије него што се срушила у Загребу, саопштило је мађарско министарство обране и додало да објекат идентификован као беспилотна летелица ТУ-141, и који је недавно коришћен као средство за обуку. 

ТУ-141 беспилотни је извиђачки дрон из совјетског доба.

"Важно је да се такви инциденти решавају мирно"

- Због рата у Украјини је посебно важно да се такви инциденти решавају мирно и на промишљен начин - саопштило је мађарско министарство одбране. Истакнуто је да Мађарска жели да остане изван рата "чак и ако су такви инциденти провокативне природе" .

Министар обране Тибор Бенко и шеф војске Ромулус Русин-Зенди одржава контакте са колегама из суседних земаља. 

Мађарска је позвала на опрезност због могућих провокација и не жели да с увлачи у рат због било каквих непотребних мера. Тренутно проверавају да ли је летелица имала способност да носи оружје.

Русија: Дрон какав је пао у Загребу је синоћ срушен и на Криму

Руска државна новинска агенција објавила је вест да су се јуче срушила два украјинска дрона истог типа Ту-141.

- Први од њих пао је у близини града Красноперекопска (Република Крим), а други у Загребу (Хрватска), крећући се више од 700 км - рекао је извор за Тасс.

Тасс-ов извор истиче да је овај дрон, "у суштини, мала млазна летелица способна да носи прилично јака убојита средства, чак и до једне тоне". Према његовим речима, оба су уређаја вршила "пробне летове" према Криму, али је један од њих скренуо са курса и одлетео у главни град Хрватске.

- Делове украјинског дрона типа Ту-141 открили су руски граничари 11. марта у 10:35, 17.6 км од државне границе и 8.5 км од Красноперекопска на обали језера Красноје - додао је извор.

Раније јуче хрватски председник Зоран Милановић рекао је да је из Украјине лансиран дрон који се срушио током предходне ноћи у Загребу. Изразио је чуђење што је летелица старог типа провела више од сат времена на небу изнад земаља чланица НАТО-а, а нико то није приметио. Према речима председника, инцидент се још увек истражује, додаје агенција.

(Indeks.hr)

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".