Једна од најомиљенијих домаћих серија, снимљена давне 1979. године, и даље привлачи публику – старије генерације које се са сетом сећају неких срећнијих времена и младе који тек упознају Шурду и његову породицу. Међутим, ово остварење крије и неке тајне које многим гледаоцима нису познате, а открио их је аутор Синиша Павић

Наиме, лик Боривоја Шурдиловића и његовог ујка Фирге маестрално су одиграли Љубиша Самарџић и Миодраг Петровић Чкаља, али улоге нису биле писане за њих.

– Мало је познато да је Шурду требало да игра Лане Гутовић, да је Фиргу требало да игра Бата Стојковић, али је изабран Чкаља, што је сасвим довољно за есејистичке расправе о трци за главне роле у „Врућем ветру“. Само је Бора Тодоровић био сигуран, стварајући једну од најбољих епизодних улога икада одиграних – испричао је Павић, а преноси магазин „Недељник“.

Фото: Јутјуб принтскрин/vozi misko

 

Сценариста се након скоро 40 година од снимања присећа да лик Шурде није настао случајно. Наиме, Власотиначки берберин Биџа, који је пре поплаве имао локал крај Власине, каже Павић, био је човек код кога људи нису долазили само да се обрију, већ и да чују његове занимљиве приче. Био је то, објашњава он, човек који је волео живот, био је интересантан и то је и привлачило људе да долазе, а био је и сјајан певач.

Шурда ипак био налик њему – имао је духовите опаске, али је то био човек који није задовољан својим животом, јер „нема места нигде“, није ни у Београду, ни у Власотинцу, он је негде између. У потрази за срећом одлази и у Немачку, али се враћа, стално мења занимања, живи код ујака, а не код оца.

– Он је трагач за неким својим местом. И падају ми на памет сви ти људи који личе на тог човека. Многи који нису задовољни оним што раде. А много је таквих људи који нису задовољни оним што раде, својом професијом и желели би да буду нешто друго – истиче Павић.

 

 

 

(Недељник)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".