Широм Европе, али и код нас укинуте су мере, а сада је званично делтакрон означен као нови сој, међутим, научници наглашавају да данас код људи постоји значајан имунитет на оба соја, те да нема разлога за бригу да ће овај сој представљати додатну претњу вакцинама.

 

Шта је то делтакрон?


То значи, заправо, да је основа овог соја делта, док је шиљати део који се качи за ћелију домаћина, део омикрона. Дакле, у питању су комбиноване мутације корона вируса из омикрон и делта соја, а једна лабораторија на Кипру је почетком ове године већ истраживала овај сој, подсећа "Скај њуз".

Сада су и вирусолози са Пастеровог института у Паризу секвенцирали геном делтакрон соја. Случајеви су потврђени у неколико региона Француске, где сој циркулише највероватније од почетка јануара, наводи "Скај њуз".

На брифингу 9. марта, Светска здравствена организација изјавила је да је сој такође откривен у Холандији и Данској, а потврђена су и два случаја у САД.

- Ова мутација била је очекивана, ако се узме у обзир интензивна циркулација и омикрона, и делте - рекла је Марија ван Керкхов, техничарка из Светске здравствене организације.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Делта сој изазивао је тежу клиничку слику од претходних, док је омикрон био заразнији и преносивији. Сој који је комбинација претходна два забринуо је многе, али охрабрује чињеница да је велики део становништва планете имунизован вакцинацијом или прележаном болешћу.

 

Како је почетком године детектован "делтакрон"?

Леондиос Кострикис, професор биолошких наука на Универзитету Кипра, почетком ове године назвао је ову „мешавину сојева“- „делтакрон“, због његових генетских потписа налик омикрону унутар делта генома, навео је Блумберг.

Др Леонидос Кострикис, професор биолошких наука на Универзитету Кипра, рекао је кипарском каналу Сигма ТВ да су он и његове колеге идентификовали 25 случајева такозване "делтакрон” варијанте, што је резултирало хоспитализацијом у 11 случајева, а своје податке су предали глобалној бази података ГИСАИД.

Вест је изазвала забринутост током викенда након што се појавила на друштвеним мрежама, што је навело неколико стручњака да одбаце тврдње др Кострикиса.

- Делтакрон није стваран и вероватно је последица артефакта секвенционирања (лабораторијска контаминација фрагмената секвенце омикрона у узорку делте). Немојмо спајати имена заразних болести и препустити то славним паровима - твитовала је др Крутика Купали, истраживачица заразних болести при Светској здравственој организацији (СЗО).

Фото: П. Милошевић

 

 

На подизање панике је реаговао др Том Пикокс са Империјал колеџа у Лондону.

- Секвенције кипарских "делтакрона" о којима је извештавало неколико великих медија изгледа сасвим јасно као контаминација - твитовао је тада виролог.

 

Могућа контаминација

Др Богума Кабисен Титањи, глобална здравствена стручњакиња, такође је тада твитовао да је делтакрон највероватније резултат контаминације узорка, али је додао:

- С обзиром на то да су нивои преноса САРСЦоВ2 у сваком тренутку глобално високи, вероватно је да се рекомбинације дешавају и да могу порасти до нивоа да почнемо чешће да их примећујемо. Да ли ће ово довести до више забрињавајућих варијанти? То је могуће, али нико не зна.

Фото: Профимедиа

 

 

С друге стране, др Кострикис је додао да је инфекција "делтакроном" виша међу пацијентима хоспитализованим због ковида-19 него међу пацијентима који нису хоспитализовани, што би искључило хипотезу о контаминацији.

- Ови налази побијају недокументоване изјаве да је "делтакрон" резултат техничке грешке – тврдио је почетком године он.

Ипак, научници сматрају да велики број људи има имунитет, али и вакцине „раде“ на оба соја, те се не очекује драматична ситуација у вези са делтакроном.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".