Како се наводи, страним држављанима који долазе у Србију дозвољен је улазак у нашу земљу само ако поседују негативан ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, који није старији од 48 сати.

Могу ући и особе које поседује ЕУ дигитални сертификат, без поседовања потврда или тестова, као и особе које имају потврду о потпуној вакцинацији против ковид 19, коју је издала јавна здравствена установа Србије.

Фото: Н.Живановић

 

 

У члану 4 ове Уредбе наводи се, наиме, да ради заштите од уношења заразних болести на територију Србије, страним држављанима који долазе у  Србију дозвољен је улазак само ако поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Србију.

- Путници треба да се тестирају пре путовања, не приликом доласка у Србију. У Србију не могу ући уколико нису тестирани и не поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, не старији од 48 часова и морају се вратити у земљу из које долазе. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење, одлагање лета, поласка аутобуса, воза ... ), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Србију - наводи се у члану 4 ове уредбе.

Ово се не односи на стране држављена и наше, који имају привремени боравак или стално настањење у Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица. Ако немају негативан тест, њима се одређује мера карантина у кућним условима у трајању од седам дана.

- Мера из става 2. овог члана престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 издат од стране референтне лабораторије у Србији - наводи се у Уредби и додаје да особама који долазе из Сједињених Америчких Држава уместо негативног РТ-ПЦР теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген ФИА Рапид тест.

Фото: Танјуг/АП

 

 

У члану 5 наводи се изузетак. Наиме, особе које имају потврду о потпуној вакцинацији против болести ковид 19, коју је издала јавна здравствена установа Републике Србије може ући у Србију без негативног РТ-ПЦР теста на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 или антиген ФИА РАПИД теста.

Без ПЦР и или антиген теста у Србију могу да уђу и особе које су у својој земљи потпуно вакцинисане, али под условом да наша држава има са том закључен споразум о прихватању сертификата о вакцинацији против ковид 19 или постоји фактички реципроцитет о прихватању тих сертификата.

Како улазе малолетници?

Малолетно лице, старости до 18 година, може ући у Србију, под условима утврђеним овом уредбом, и без прихваћеног сертификата о вакцинацији, ако у Републику Србију улази у пратњи лица које поседује тај сертификат.

Иначе, одлуку о прихватању сертификата о вакцинацији или потврде о прележаној болести држава које правно или фактички, признају сертификате о вакцинацији и потврде о прележаној болести издате у Србији (фактички реципроцитет) доноси Влада.

Податке о листи држава треба министарство надлежно за спољне послове без одлагања да достави министарству надлежном за послове туризма које, на основу мишљења министарства надлежног за послове здравља, припрема предлог акта за Владу.

Шта ако је неко сумњив?

Када постоји оправдана сумња да може доћи до уношења заразне болести ковид 19, без обзира на чињеницу поседовања негативног теста на присуство вируса, поседовања сертификата о вакцинацији или поседовања потврде о прележаној болести, држављанима Србије и страним држављанима који долазе из земаља са посебним ризиком може се наложити и одредити мера карантина у кућним условима у трајању највише до 14 дана са обавезом тестирања на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 у лабораторији здравствене установе Србије.

Листу земаља са посебним ризиком објављује завод за јавно здравље основан за територију Републике Србије.

Шта ако неко има ЕУ дигитални сертификат?

Како се наводи у члану 10, лице које поседује ЕУ дигитални сертификат, може ући у Србију без поседовања потврда или тестова.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".