Кабинет шефа црногорске државе реаговао је на изјаву портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове саопштењем у којем се поручује да је срамотан начин на који се Русија опходи према Црној Гори и њеном председнику.

Захарова је јуче изјавила да су оптужбе Ђукановића на рачун званичне Москве и Руске православне цркве, његов покушај да се врати на власт.

Реагујући на оптужбе шефа црногорске државе, оценила је да група око Ђукановића упорно наставља да игра на црквену карту, а да је циљ унети забуну, поделити Црногорце на пријатеље и непријатеље и подићи степен напетости у друштву у циљу обнове власти под његовим покровитељством.

Указала је да се истовремено марљиво скрива чињеница да је под претходном владом, која је била усмерена на такозвани евроатлантски избор, игнорисано мишљење значајног дела становништва Црне Горе, пренеле су РИА Новости.

Кабинет Ђукановића саопштио је у недељу да Русија и Руска православна црква дестабилизују Црну Гору у покушају да удовољи "империјалним амбицијама" званичне Москве и "великосрпским амбицијама Београда".

- Поново из Москве стижу изјаве, у којима се одомаћила реч "срамота". Реч која најбоље одговара ономе што чине представници и световне и духовне власти Русије, настављајући све отвореније да се мешају у унутрашње ствари Црне Горе, уз грубо клеветање шефа пријатељске државе. Измишљајући при том да већина грађана Црне Горе подржава СПЦ - наводи се у саопштењу из кабинета председника Црне Горе.

Не могу, кажу, да сакрију уствари колико их боли "такозвана" евроатлантска оријентација Црне Горе.

Али им, додају, не смета што су "српски патријарх и српски митрополит достављени на Цетиње хеликоптером НАТО снага, прикривени панцир ћебетом".

- Ту акцију, ето, подржава и Русија - наводи се у саопштењу и додаје да ће - историја оне који су за то одговорни сместити управо на те странице.