Иницијативу су потписали посланици Демократског фронта и Демократе, али за потребну већину у парламенту недостају потписи посланика "Црно на бијело".

СНП је иницијативу, ипак, предала Скупштини јер процедура опозива шефа државе, према члану 98 Устава, предвиђа да он одговара за повреду Устава, а да поступак за утврђивање да ли је до тога дошло може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика, пише подгорички Дан.

И ту наиме, није крај јер, одлуку о постојању или непостојању повреде највишег правног акта доноси Уставни суд, а Скупштина председника може разрешити само кад тај суд утврди да је председник повредио Устав.

Према писању Дана, на сцени су сада разне спекулације, од оне да Абазовић, овим потезом, жели да утврди пазар и спречи смену минситра полиције Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина, до оне да, ако просрпске партије наставе притисак и пређу "црвену линију", до неких договора може доћи и са самим ДПС-ом, у шта је, кажу, у овом тренутку тешко поверовати.

СНП је иницијативу покренула након најаве црногорског председника да би могао да учествује на протестима на Цетињу, уколико се буде инсистирало на устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу и да ту цереонију треба изместити из Цетињског манастира.

- Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе - рекао је 28. августа на Цетињу Ђукановић. 

СНП истиче да се Ђукановић том изјаво директно умешао у послове једне верске заједнице.