- Ова апликација је илегална у нашој земљи, обе платформе су о томе обавештене и наизглед су донеле ову одлуку у складу са словом закона - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

Ова апликација, коју су осмислили савезници осуђеног критичара Кремља Алексеја Наваљног, даје људима детаљне препоруке о томе за кога да гласају у покушају да се осујете изборне шансе владајуће странке Јединствена Русија која подржава председника Русије Владимира Путина.

Опозициони активисти у Русији оптужили су компаније Алфабет Гугл и Епл да су данас подлегле притиску Кремља након што су првог дана парламентарних избора уклонили ову антивладину тактичку апликацију за гласање.

Чланови горњег дома парламента састали су се пред изборе са представницима компанија Алфабет Гугл и Епл како би им поруче да уклоне апликацију или се суоче са озбиљним последицама, укључујући новчане казне и кривично гоњење.

Џон Саливан, амерички амбасадор у Русији, такође је пре избора позван у министарство спољних послова да би чуо притужбе да понашање америчких компанија представља мешање САД у унутрашње послове Русије.

Леонид Волков, савезник Навалног оптужио је ове две америчек компаније да су подлегле, како је рекао, уцењивачкој кампањи Кремља.

- Овај срамотни дан дуго ће се памтити - поручио је Волков на платформи Телеграм.