Другог јула те давне 1955. године амерички авион "Пен Ем флајт 914"  полетео је из Њујорка ка Мајамију.

Био је то леп и сунчан дан. Педесетседморо путника укрцало се у путнички авион са циљем да за 3 сата стигну у Мајами, али се то није десило. Авион је мистериозно нестао са радара и једино објашњење је било да се срушио негде током пута, али ни један део није пронађен.

Истраживачи су могли да се сложе да је авион са свим његовим путницима  потпуно нестао.  Због нерешивости догађаја, сви су проглашени мртвим. Ипак, након дугих 37 година, тог 9. септембра 1992, у Каракасу у Венецуели, контролору ваздушног саобраћаја Хуану де ла Кортеу изненада на радару се указао авион. За мање од 10 минута, авион се појавио у видном пољу контролора.

Фото: Илустрација

 

Када су боље погледали, схватили су да је авион веома стар јер је још имао пропелере. Тада је пилот мистериозног авиона контактирао торањ и упитао их "где смо"? Хуан му је одговорио и питао где су ишли, те је пилот рекао да су они "Пем Ем флајт 914" и да су кренули из Њујорка за Мајамију и да је у авиону било 57 путника и 4 члана посаде. Авион је у том моменту, веровали или не, био 1800 км даље од дестинације. 

Пилот је рекао да је у 09:55 требало да слете у Мајами и да је тренутно други јул 1955. Авион се без проблема приземљио, и тад је Хуан упитао: "Знате ли да је данас 21. мај 1992? ". Хуан је тада позвао људе да их извуку из авиона али се пилот уплашио и поново узлетео. Када се удаљио, авион је поново нестао са радара.

Никада није поново пронађен икакав траг о авиону, те нико не може да објасни шта се десило. Међутим, нико не зна да ли се ово стварно десило  јер је 1985. један таблоид први написао ову причу. Касније је исти лист препричао исту причу још два пута са новим детаљима, а Хуанова слика је различта у сваком издању ове приче. Тако да је она проглашена лажном и урбаном легендом.

Неки кажу ду су путници отишли кућама, и да нико није изгледао старије од времена кад су се укрцали, а да им лекари након озбиљних претрага нису ништа нашли. Наводни доказ је лист календара који је пронађен на месту где је наводно авион слетео и на ком је писало да је то била 1955. година. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".