Drugog jula te davne 1955. godine američki avion "Pen Em flajt 914"  poleteo je iz NJujorka ka Majamiju.

Bio je to lep i sunčan dan. Pedesetsedmoro putnika ukrcalo se u putnički avion sa ciljem da za 3 sata stignu u Majami, ali se to nije desilo. Avion je misteriozno nestao sa radara i jedino objašnjenje je bilo da se srušio negde tokom puta, ali ni jedan deo nije pronađen.

Istraživači su mogli da se slože da je avion sa svim njegovim putnicima  potpuno nestao.  Zbog nerešivosti događaja, svi su proglašeni mrtvim. Ipak, nakon dugih 37 godina, tog 9. septembra 1992, u Karakasu u Venecueli, kontroloru vazdušnog saobraćaja Huanu de la Korteu iznenada na radaru se ukazao avion. Za manje od 10 minuta, avion se pojavio u vidnom polju kontrolora.

Foto: Ilustracija

 

Kada su bolje pogledali, shvatili su da je avion veoma star jer je još imao propelere. Tada je pilot misterioznog aviona kontaktirao toranj i upitao ih "gde smo"? Huan mu je odgovorio i pitao gde su išli, te je pilot rekao da su oni "Pem Em flajt 914" i da su krenuli iz NJujorka za Majamiju i da je u avionu bilo 57 putnika i 4 člana posade. Avion je u tom momentu, verovali ili ne, bio 1800 km dalje od destinacije. 

Pilot je rekao da je u 09:55 trebalo da slete u Majami i da je trenutno drugi jul 1955. Avion se bez problema prizemljio, i tad je Huan upitao: "Znate li da je danas 21. maj 1992? ". Huan je tada pozvao ljude da ih izvuku iz aviona ali se pilot uplašio i ponovo uzleteo. Kada se udaljio, avion je ponovo nestao sa radara.

Nikada nije ponovo pronađen ikakav trag o avionu, te niko ne može da objasni šta se desilo. Međutim, niko ne zna da li se ovo stvarno desilo  jer je 1985. jedan tabloid prvi napisao ovu priču. Kasnije je isti list prepričao istu priču još dva puta sa novim detaljima, a Huanova slika je različta u svakom izdanju ove priče. Tako da je ona proglašena lažnom i urbanom legendom.

Neki kažu du su putnici otišli kućama, i da niko nije izgledao starije od vremena kad su se ukrcali, a da im lekari nakon ozbiljnih pretraga nisu ništa našli. Navodni dokaz je list kalendara koji je pronađen na mestu gde je navodno avion sleteo i na kom je pisalo da je to bila 1955. godina. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".