Датум рођења/смрти: 4.11. 1953- 19. 9. 2021.

Место рођења: Београд

Највећи хитови: "Ти само буди довољно далеко", "Зора је", "Питају ме, питају", "Вејте снегови", "Окрећеш ми леђа", "Хајде да се волимо", "Остарићу, нећу знати", "Угасила си ме", "Кукавица", "Гори море", "Фатална љубав", "Сипајте ми још један виски"

У Београду је студирала Економски факултет. Са деветнаест година почела је да се бави писањем текстова, углавном поп жанра. Њени почеци везују се за групу Зану и Оливера Мандића. Касније се опробала  и турбо-фолк жанру, осмишљавајући текстове песама које су данас балкански и светски хитови.

Фото: Архив Борбе

 

 

Слободна личност у сваком погледу

Из Маринине радионице изашло је на хиљаде текстова. Обликовала је каријере многих естрадних личности. Сарађивала је са Здравком Чолићем, Цецом, Џејом, Јеленом Карлеушом, Аном Николић и многим другим именима познатим по бројним хитовима.

"Кад попуњава разноразне формуларе у рубрици занимање Марина Туцаковић пише: слободан уметник. Још ближе одређење би било- текстописац.

Из Маринине ’радионице’ изашло је много текстова. Њено име налази се на плочама Дејана Петковића, већ заборављеног Мирзе и његовог јата, Слађане Милошевић, ’Дивљих јагода,’ филмске музике Зорана Симјановића" (Архив Борбе/Политика,12. 09. 1982, )

- Као клинка нисам писала песме. Тек када сам имала 17-18 година, моји другари из групе "Даг" упитали су ме да ли бих могла нешто да напишем за њихову прву плочу. Написала сам песму "Смиљана" која им се јако допала јер је била нешто ново, необично за то време, па су ме препоручили и осталим музичарима: Сањи Илићу, Слађани Милошевић, Оливеру Мандићу, YU групи, Смаку… Студирала сам економију, но када сам схватила колико је моје писање узело маха, баталила сам студије. Писала сам за Неду Украден, Здравка Чолића, Мишу Ковача, Нове Фосиле, Магазин, Бориса Новковића и све остале познате певаче, а за Оливера Мандића и групу Зана готово све песме. (Архив Борбе/Сабор, 5. 2. 1996. )

Била сам еколошки проблем

Критичари су често омаловажавали њен рад сматрајући га кичем и шундом. Деведесетих се окренула и фолк естради. Иако је имала несумњив таленат, знала је да ослушне и дух времена у којем пише. Поред "лудих" и "откачених" стихова у појединим текстовима, Марина је написала неке од наших најлепших балада: "Ти само буди довољно далеко", "Ноћ ми те дугује", "Недеља"...

- Одувек сам писала о свему што чини живот, а и еротика је део њега. Међутим, у почетку ме је јако болело што су критичари омаловажавали мој рад. Говорили су да су моји стихови најгори могући кич и неукус, да немају апсолутно никакву вредност, да су банални, негативно утичу на омладину… (5. 2. 1996. Сабор)

- Шутнули су ме из рокенрола, а знам и зашто. Они су углавном били кантаутори и мени ту није било места. Али нисам превише жалила због тога јер овде рок никада није имао превише шансе. (Експрес политика, 12. 3. 2003)

Ја сам уличарски текстописац

-Ја сам одувек била уличарски текстописац, реалиста, кога дотиче и инспирише све што се дешава у граду, на улицама, по кафићима, дискотекама… као и разговори са људима, туђе или моје животне приче. 

Фото: Архив Борбе

 

 

- Пуно тога сам написала, а сви уметници временом се троше, друго-  имам врло високе критеријуме, и треће- стално постоји страх хоћу ли сутра моћи да напишем нешто ново и оригинално, што ће дотаћи људе који имају срце и душу. Дешава ми се да и по месец дана пишем једну песму, или строфе напишем из цуга, тек после мсесец дана мукотрпног рада успем да направим добар рефрен! (Архив Борбе/Сабор, 5. 2. 1996.)

Прво сањам, па их запишем

Њени сарадници углавном су јој доносили већ снимљену музику за будући албум. У току слушања јављала јој се инспирација. Многе ствари је и сањала, па потом преносила на хартију. 

Фото: Архив Борбе

 

 

- Пуштам траку све док ми се музика не увуче у мисли. Потом певушим, и док обављам неки посао у кући, смишљам речи које одговарају тактовима. После неколико дана ставим све то на хартију и оставим да ’одстоји’. Касније су неопходна дотеривања.Невероватно је. Међутим, да ме шесто чуло никад није преварило када је реч о будућем хиту. ( Архив Борбе/Политика,12. 09. 1982.)

Брачно-уметнички пар Марина и Фута

Овај двојац одговоран за већину хитова на нашој естрадној сцени. Многе естрадне личности на самом су врху музичке сцене захваљујући њима. Један од певача ког су винули до звезда био је Џеј Рамадановски. На естрадној сцени били су најактуелнији и најтраженији ауторски пар.

"Чак и они који не прате музику знају шта у дискографији значе Марина и Фута. Брачно- уметнички пар постао је појам за хитове, за песме које се допадају рокерима, забавњацима и новокомпонашима. За Марину Туцаковић, текстописца и Александра Радуловића композитора, нема тајни када су у питању речи, ноте и метрика. (Архив Борбе/ Новости,12. 2. 1992.)

-Прва песма коју смо направили, негде око 1984. године била је "Криво ми је, криво" за Милоша Бојанића. Тај први хит дао нам је крила , па је уследила сарадња са лепом Бреном, Харисом Џиновићем и осталима (5. 2. 1996. Сабор)

Милош Радуловић (24), син Марине Туцаковић преминуо под непознатим околностима

Највећа трагедија у њеном животу је смрт старијег сина Милоша који је изненада преминуо у породичном дому на Врачару. Беживотно тело младића пронашла је Марина. Од ове трагедије није могла да се опорави, често је и медијима изјављивала да је њена туга са годинама све већа.

Фото: Архив Борбе

 

 

Познати хит Ане Николић "Мишо мој" посветила је сину Милошу.

- Песму сам писала у мом најтежем животном периоду када сам изгубила сина! Дуго сам размишњала ко би могао ове снажне емоције да пренсе публици, а онда је избор пао на Ану Николић. (Ало, 9. 2. 2013.)

Фото: Архив Борбе

 

 

Осим Милоша, Марина је са Футом имала и сина Милана Лаћу. 

Признајем да сам способна 

Ако је неко желео песму, знао је да треба да зове Марину Туцаковић. Готово да нема извођача на естрадној сцени који није сарађивао са њом. Утицала је на каријере и популарност многих извођача. Пре скоро 50 година, Оливер Мандић је отпевао "Љуљај ме нежно", Зана "Додирни ми колена" (1982.), оне се и данас радо слушају и говоре о трајању и Марининој величини. 

Написала је на хиљаде и хиљаде текстова, а као најдраже издвојила је "Ти само буди довољно далеко", "Кукавицу", "Додирни ми колена", "Дођавола све (одлазим, а волим те)".

Фото: Архив Борбе

 

 

Њени уметнички идоли били су Мајкл Џексон, Битлси, Беби Дол, Викторија, Харис Џиновић, Весна Змијанац, Ана Бекута.

- Радила сам за филмове "Национална класа", "Сок од шљива", "Балкан експрес", "Танго Аргентино", као и за позоришну преставу "Моја драга"
(5. 2. 1996. Сабор)

Преминула је 19. септембра 2021. после тешке болести у Београду.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".